Már küldi a NAV a adófolyószámla-értesítőket


 • Top Céginfó
  jún 23, 2015

  Megkezdte a folyószámla-kivonatok és a késedelmipótlék-értesítők kiküldését a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Az adóhatóság tájékoztatása szerint október végéig több mint másfél millióan kapnak értesítést.

  Folyószámla-kivonatot csak az kap, aki legalább egy adónemben több mint ezer forinttal tartozik vagy több mint ezer forint túlfizetése van. A NAV az egyenleg megállapításánál az adófolyószámla 2014. december 31-i állapotát veszi alapul.
  A kivonat mellett késedelmipótlék-értesítőt annak küld az adóhivatal, aki fizetési kötelezettségét nem, vagy csak késve teljesítette, ezért 2014-re késedelmi pótléka keletkezett.

  Azok az adózók, akiknek 2014. január 1. és május 11. között legalább egy elektronikusan benyújtott és feldolgozott bevallásuk vagy adatszolgáltatásuk volt, elektronikus bevallóknak számítanak, így papíron nem kapnak folyószámla-kivonatot és késedelmipótlék-értesítőt sem.

  Ők az ügyfélkapus regisztrációt követően már a netes felületen folyamatosan nyomon követhetik folyószámlájuk alakulását. Ha 2014-re késedelmi pótlékuk van, akkor június végétől megnézhetik késedelmipótlék-levezetésüket is - közölte a NAV.

  Az adóhivatal arra is felhívta a figyelmet, hogy a folyószámla-kivonat, illetve a pótlékértesítő átvétele után az adózónak a kivonat mellékleteként megküldött tájékoztató segítségével célszerű összehasonlítania saját nyilvántartásával.

  Eltérés esetén észrevételt tenni személyesen az ügyfélszolgálatokon, telefonon a 40/20-21-22 számon a NAV ügyféltájékoztató és ügyintéző rendszerén keresztül, vagy írásban lehet. Ehhez a NAV honlapjáról (www.nav.gov.hu) letölthető "folyószámla-kivonatra észrevétel" elnevezésű nyomtatvány nyújt segítséget - írják a közleményben.