Magyarországon átlag 6 százalékkal drágult az élelmiszer


 • Top Céginfó
  nov 21, 2012

  Átlagosan 6 százalékkal emelkedett az élelmiszer, a háztartási vegyi áru és a kozmetikum fogyasztói ára Magyarországon az idei harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva. A magyarországi áremelkedés Európában a második legnagyobb mértékű drágulás a törökországi 12 százalék után, míg az európai átlag 3,5 százalék.

  Magyarországon átlag 6 százalékkal drágult az élelmiszer
  Európában lassul az árak növekedési üteme: az idei második negyedévben 4,2 százalék, míg az első negyedévben még plusz 4,5 százalékos volt a drágulás éves összevetésben.

      Élelmiszerből, háztartási vegyi áruból és kozmetikumból 4 százalékkal volt magasabb a kiskereskedelem bevétele Magyarországon a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest. Ez Európában az ötödik legnagyobb növekedési ütem; az európai átlag 3,1 százalék.

      A mennyiséget tekintve ugyanebben az időszakban Magyarországgal együtt nyolc európai országban csökkent a napi fogyasztási cikkek bolti forgalma. Magyarországon az eladások átlagosan 2 százalékos csökkenését regisztrálták.

      Ezt meghaladó mértékben, 3-5 százalékkal kevesebb árut adtak el Csehországban, Görögországban és Portugáliában.

      Értéket tekintve Törökországban nőtt leginkább - 10 százalékkal - az élelmiszer, a háztartási vegyi áru és a kozmetikumok eladása július-szeptemberben, de Finnországban is 8, Szlovákiában és Lengyelországban pedig 6-6 százalékos növekedést regisztráltak.
   

   

  2012-11-21

  Forrás: mti