Magánnyugdíj-pénztári belső ellenőrök vizsgálják a tagi kifizetéseket


 • Top Céginfó
  júl 06, 2011

  2011. július 4-én olyan félrevezető sajtóhírek jelentek meg, amelyek negatív színben tüntették fel a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének azt a határozatát, amelyben előírja a magánnyugdíjpénztáraknak a hozamgarantált tőke és a visszalépő tagi kifizetések kiszámítási módszertanának vizsgálatát.

  A PSZÁF az állami nyugdíjrendszerbe visszalépő volt magánnyugdíj-pénztári tagok érdekeit szem előtt tartva és az esetleges későbbi elszámolási problémákat megelőzve adta ki azt a határozatát, amellyel előírta, hogy legkésőbb 2011. július 19-ig a magánnyugdíj-pénztári belső ellenőrök vizsgálják meg a hozamgarantált tőke és a visszalépő tagi kifizetések kiszámításának módszertanát, elégséges nagyságú mintavétel alapján az egyedi számítások helyességét, és erről tájékoztassák a Felügyeletet.

  Ezt a határozatot egyes sajtóhírek a kifizetési folyamat hátráltatásaként állítják be, tévesen.

  A magánnyugdíjpénztárak 2011. július 1-jével indíthatják a visszalépő tagi kifizetések pénzfedezetének visszaigénylését a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alaptól, de a visszaigénylés nem tagonkénti, nem tételes kimutatás alapján történik, a visszautalást bonyolító Államadósság Kezelő Központnak nincs lehetősége meggyőződni a visszaigénylés számszerűségének helyességéről, ez különösen indokolja az ellenőrzés, a belső ellenőrzés szükségességét. Ezek az ellenőrzések határidőn belül lefolytathatók.

   

  A magánnyugdíj-pénztárak a visszaigénylést július 20-ig végezhetik el egy vagy több ütemben. A felügyeleti határozat feladatot ad a magánnyugdíj-pénztári belső ellenőrzésnek, de ez nem korlátozza akár a több ütemben történő visszaigénylést sem. Tehát indokolatlan az az aggodalom, hogy a PSZÁF határozat okozna problémát a visszalépő magánnyugdíjpénztári tagi kifizetéseknél. A folyamat alapos ellenőrzése viszont sokak számára megnyugtató.

   

  Forrás:magyarorszag.hu