Likviditási helyzetük romlásától tartanak a kisvállalkozások


 • Top Céginfó
  júl 30, 2013

  A kisvállalkozások 37 százaléka számít arra, hogy likviditási helyzete a következő időszakban romlani fog, ráadásul a valóságosnál lényegesen rosszabbnak ítélik külső forráshoz jutási lehetőségeiket. A kisvállalkozások egyre inkább a működéshez szükséges üzleti típusú kis ingatlanok - üzlethelyiség, telephely, iroda, rendelő - vásárlásánál alkalmazzák az ingatlanlízinget.

    Likviditási helyzetük romlásától tartanak a kisvállalkozások

    Az OTP Ingatlanlízing kutatása szerint félezer
  cég megkérdezésével,
  a külső finanszírozás bevonásával szemben ennek ellenére is
  sok cég táplál
  ellenérzést, jellemzően alaptalan
  aggodalmak miatt.

   

      "A kisvállalkozások egyrészt úgy gondolják, hogy nem kapnának finanszírozást, másrészt pedig abban a tévhitben élnek, hogy túl sok adminisztráció, papírmunka kíséri a külső forrás felvételét, és ezért bele sem kezdenek a folyamatba" - hívja fel a figyelmet Virág Attila, az OTP Ingatlanlízing vezérigazgatója.

      A kutatás ugyanakkor megállapította azt is, hogy minden tizedik, az elmúlt három évben külső finanszírozásért folyamodó kisvállalkozás legalább két sikeres igénylést tudhat a háta mögött, 18 százalékuk pedig három vagy több sikeres igényléssel büszkélkedhet.

      A vezérigazgató szerint az is hűen illusztrálja a helyzetet, hogy a kutatás szerint a kisvállalkozások 17 százalékának már ma is van forgóeszközre, 15 százalékának pedig beruházásra irányuló külső finanszírozása.

      Az OTP Ingatlanlízing tapasztalatai szerint a kisvállalkozások egyre inkább felfedezik az ingatlanlízinget is mint kedvező ingatlanfinanszírozási lehetőséget.
  Különösen a működéshez szükséges üzleti típusú kis ingatlanok - üzlethelyiség, telephely, iroda, rendelő - vásárlásánál alkalmazzák ezt a finanszírozási formát.

  "A kisvállalati szegmensben egyre több vállalkozás ébred rá arra, hogy milyen fontos az üzletvitelhez szükséges megfelelő ingatlan biztosítása, így a kereskedelmi célú kis ingatlanok terén a lízingkonstrukció további felfutására számítunk" - emeli ki Virág Attila.