Lejárt forgalmi, rendszám pótlás - 2013 októbertől egyszerűsödik számos eljárás


 • Top Céginfó
  jan 06, 2013

  2013 októbertől elektronikus úton lehet bejelenteni a jármű forgalomból történő ideiglenes kivonását, majd forgalomba helyezését vagy a törzskönyv adatváltozás miatti cseréjét. Egyszerűbben lesz intézhető egyebek mellett a jogosítvány elvesztésének bejelentése, az elveszett rendszám pótlása.
   

  Lejárt forgalmi, rendszám pótlás - 2013 októbertől egyszerűsödik számos eljárásMegszűnik az ideiglenes vezetői engedély, mivel már gyorsan kiadható a végleges engedély, a lejárt érvényességű forgalmi engedélyt pedig az ellenőrzéskor nem veszik el a helyszínen. A hatóság célja ugyanis - a szabálysértés büntetésének fenntartása mellett - az, hogy vizsgára vigyék a járműveket.

  Kedvező módon változik a járművek kötelező felelősségbiztosításának igazolása is, emellett több esetben az ügyintézés elektronizálásával egyszerűsödik az eljárás.
      Több eljárásban mellőzhető lesz az ügyfél személyes megjelenése, az ügyindítás az ügyfélkapun keresztül lesz intézhető.

  A nyilvántartási rendszerek összekötésével az okmányirodák, kormányablakok közvetlen elektronikus kapcsolat útján kérhetik majd le a szükséges adatokat. Az ügyfelek a hatósági ellenőrzések és az okmánymásolatok kiállításakor is mentesülnek az adatszolgáltatás alól.

  2013 októbertől elektronikus úton lehet bejelenteni a jármű forgalomból történő ideiglenes kivonását, majd forgalomba helyezését vagy a törzskönyv adatváltozás miatti cseréjét.

      A jövőben a mozgáskorlátozottak is egyszerűbben és gyorsabban pótolhatják parkolási igazolványukat.

      A javaslatokat a fejlesztési minisztérium, a Nemzeti Közlekedési Hatóság és a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatal szakértői az Új Széchenyi Terv forrásaiból támogatott projekt keretében készítették elő.

  2013-01-10
  Forrás: mti
   

   ....például nem lesz ideiglenes vezetői engedély, annak kiadása helyett a jövőben az lesz a cél, hogy gyorsan és végleges papírral pótolják az elveszett vagy ellopott jogosítványt. 

  A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tisztségviselője ugyancsak kiemelte, hogy a lejárt érvényességű forgalmit ellenőrzéskor a rendőr nem veszi el a helyszínen, a bírság megfizetése mellett az autós megtarthatja a dokumentumot.

  A közös érdek ugyanis az, hogy a lejárt műszakival közlekedő gépjárművet a tulajdonosa minél előbb elvihesse vizsgázni, és nem az, hogy a polgárokkal packázzon az állam ...
  Híradó.hu
  2013-01-24