Lecsapott a NAV - ezen csúsztak el a gyanús cégek


 • Top Céginfó
  jún 14, 2013

  Negyedév alatt négyszáz céget törölt jogerősen a NAV a számlagyárak elleni fellépése során. Három hónap alatt több mint 180 ezer gyanús céget vizsgált át a számlagyárak elleni fellépés részeként az adóhivatal, a rostán nagyjából négyszáz vállalkozás akadt fenn, amelyeket jogerősen töröltek.

  Lecsapott a NAV - ezen csúsztak el a gyanús cégekA Krónika által megkérdezett szakértő helyesli a szigort, de későinek tartja.

  Az ellenőrzések nyomán szűkebbé vált a céges trükközők mozgástere, a hatóság rövidebb idő alatt utolérheti a kétes célból létrehozott társaságokat. Ezt segíti, hogy egy tavaly év eleji törvénymódosítás óta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) úgynevezett adóregisztrációs eljárást alkalmazhat.

  Az intézkedés célja, hogy a jelentős adótartozást felhalmozó vagy adószám törléssel érintett társaságokban képviselőként vagy tulajdonosként érintett magánszemélyek újabb gazdasági társaságokba ne léphessenek be. Ennek köszönhető az elsősorban áfacsalásra szakosodott cégek hatékony kiszűrése – mondta a Krónikának Linczmayer Szilva, a NAV adószakmai szóvivője.

  A hatóság munkatársa hozzátette, az adószám kiadását megelőző eljárás során azt vizsgálják, hogy adott cégben a vezető tisztségviselőknek és tulajdonosoknak milyen az adózási múltjuk. Például, ha 15 millió forintnál nagyobb adótartozást halmoztak föl, akkor a NAV megtagadja a vállalkozásuk számára az adószám kiadását, így a cég nem kezdheti meg a tevékenységét. Linczmayer Szilva elmondta még, a kockázatosnak ítélt cégeknek kérdőívet küld az adóhatóság, sokan ezen a rostán akadtak fenn.

  Helyesli, de későinek tartja a szigorú fellépést Angyal József okleveles adószakértő. „A NAV eddig, ahelyett, hogy felszámolta volna őket, inkább a számlát befogadóknál állapított meg adóhiányt, illetve bírságot. Nem létezik, hogy négy-öt évig tudjon működni egy számlagyár úgy, hogy bevallást ne adjon be” – fogalmazott a Kossuth Rádió műsorában az adószakértő.

  Angyal József arra számít, hogy a számlagyárak elleni szigorúbb fellépéssel visszaszorul a feketegazdaság.

   

   

  2013-06-12
  Forrás: hirado.hu