Külföldi munkavállalást 15 napon belül be kell jelenteni


 • Top Céginfó
  szep 07, 2014

  A Nyugat-dunántúli régióban leggyakrabban azért kap „piros lámpát” a magánszemély az orvosnál, gyógyszertárban, mert elfelejtette bejelenteni külföldi munkavállalását az egészségpénztárnál.

  Külföldi munkavállalást 15 napon belül be kell jelenteni

  A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvény alapján a magyar állampolgár köteles a külföldön, illetve a nemzetközi szervezet szociális biztonsági rendszerében létrejött biztosítását és annak megszűnését 15 napon belül bejelenteni az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak.

  Abban az esetben, ha a magánszemély az Európai Gazdasági Térség valamelyik államában (uniós országokban, valamint Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában, Svájcban) vagy olyan országban biztosított, amellyel a biztosítási jogviszonyról nemzetközi egyezményt kötött Magyarország, akkor nem kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni. Például az EGT valamely tagállamában munkát vállaló magánszemély fő szabály szerint a munkavégzés helye szerinti tagállamban kötelezett járulékfizetésre, ezért Magyarországon nem kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnie.

  Az a magyarországi munkavállaló, aki nem biztosított és egészségügyi szolgáltatásra a törvényben meghatározott esetek szerint sem jogosult, illetve más EGT tagállamban sem biztosított, köteles egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni.

  Az egészségügyi szolgáltatási járulék-fizetési kötelezettséget a 14T1011 számú adatlapon kell bejelenteni az illetékes adóigazgatósághoz. 2014-ben a fizetendő járulék havi mértéke 6 810 forint (227 forint/nap). A bejelentkezés alapján a fizetési kötelezettség az adózó folyószámláján jelenik meg, erről nem hoz külön határozatot a NAV. A járulékot a tárgyhónapot követő hónap 12-éig kell fizetni, ha munkaszüneti napra esik, az azt követő első munkanapon. Forrás: nav.gov.hu