Közeleg az online pénztárgépre való átállás határideje


 • Top Céginfó
  aug 21, 2014

  Egy italboltokat üzemeltető vállalkozó megpróbálta elodázni az online pénztárgépekre való átállást. Súlyos bírság lett a vége.

  Az online pénztárgépes vizsgálatok jelentős számának ellenére még mindig vannak olyanok, akik nem veszik kellő komolysággal az előírásokat. Közéjük tartozott az az italüzlet-tulajdonos is, akinél a közelmúltban jártak az adóellenőrök. Kiderült, hogy bár regisztrációs kóddal rendelkezett, a pénztárgépeket nem rendelte meg. Elmondta, hogy folyamatosan csökkent a forgalma, ezért két üzletét már be is zárta, a jelenlegi üzletének jövőjéről pedig a könyvelőjével kíván egyeztetni, de még nem tudta elérni. Az adóellenőrök figyelmeztették, hogy 3 napon belül pótolnia kell a NAV internetes felületén a megrendelést.

  Ez a határidő leteltéig nem történt meg, így az ellenőrök jelentős mulasztási bírsággal sújtották a tulajdonost. Ezekben az esetekben az üzlet bezárására is lehetősége van a NAV-nak.

  Azt sem szabad elfelejteni, hogy az új típusú pénztárgépek üzemeltetési szabályai mellett az adóellenőrök sok más, régebb óta hatályban lévő kötelezettség (alkalmazottak bejelentése, áruk eredetének igazolása) teljesítését is vizsgálják, tehát továbbra is ügyelni kell minden jogszabály betartására. Forrás: mti