Kockázatelemzési eljárást indít a NAV új adószám kiadásakor


 • Top Céginfó
  okt 28, 2012

  A 2012-ben végzett adóregisztrációs eljárások során a Dél-alföldi régióban 2068 kérdőívet küldött ki a NAV, melynek eredményeként 258 cég adószámát törölte. Az év elején bevezetett új eljárások meggátolják, hogy nagy összegű adótartozás felhalmozása vagy adószám törlése után újabb cégeket lehessen alapítani.

   

  Kockázatelemzési eljárást indít a NAV új adószám kiadásakorAz adóhatóság feladatköre 2012-től az adóregisztrációs eljárással, valamint a fokozott adóhatósági felügyelettel bővült. Az adóregisztrációs eljárás során kiszűrhetők azok a cégek, amelyek feltehetően nem valós gazdasági tevékenységet folytatnak. Az újonnan alakuló gazdasági társaságot adószáma kiadása előtt a NAV előzetesen megvizsgálja. A már működő cég esetében a törvény által meghatározott személyekben történő változás esetén kerül sor az adóregisztrációs eljárásra.

  A NAV az adószám megállapítását követően kockázatelemzési eljárást indít, amelynek célja a cégalapítással, illetve a személyi változással összefüggésben a kockázat fennállásának kizárása vagy megállapítása.

  A kockázatelemzési eljárás során a cégek részére kérdőívet küld ki az adóhatóság, amely nyomtatvány 2012. szeptember 28-tól az interneten elérhető és – ügyfélkapuval rendelkező cégek esetében – elektronikusan is beküldhető.

  Az eljárás következményeként fokozott adóhatósági felügyelet rendelhető el, mely lehetővé teszi, hogy a NAV a kockázatosnak ítélt cégek működését felügyelje. Maximum egyéves időtartamra, és abban az esetben, ha az adóhatóság megállapítja, hogy a gazdasági tevékenység kockázatos, vagy a gazdasági tevékenységhez szükséges személyi, tárgyi és pénzügyi feltételek nem állnak rendelkezésre.

  A 2012-ben végzett adóregisztrációs eljárás eredményeként az adóhivatal október elejéig:

   - Bács-Kiskun megyében 1023 kérdőívet küldött ki, 154 cég adószámát törölte, és 1 cég felügyeletét rendelte el.

  Békés megyében 227 kérdőívet küldött ki, 27 cég adószámát törölte, és 3 cég felügyeletét rendelte el.

  Csongrád megyében 818 kérdőívet küldött ki, 77 cég adószámát törölte, és 8 cég felügyeletét rendelte el.

   

  2012-10-29

  Forrás: apeh