A kisebb cégeknél történik a legtöbb munkahelyi baleset


 • Top Céginfó
  aug 27, 2015

  A 250 főnél kisebb vállalkozásoknál történik a legtöbb munkahelyi balesetek
  A legveszélyesebb a gépipar és a feldolgozóipar.
  Külföldön már felismerték, stressz kezeléssel sokat lehetne javítani a számokon.

  A kisebb cégeknél történik a legtöbb munkahelyi baleset

   

  Az idei adatok szerint 23 halálos kimenetelű munkabaleset történt az első hat hónapban

  Az összes munkabaleset csaknem háromnegyede a 250 munkavállalónál kevesebb alkalmazottat foglalkoztató vállalatoknál fordult elő. A 35-44 évesek több mint negyede aki leginkább érintett a munkahelyi balesetekben.

  Iparág

  Munkahelyi balesetek száma
  2015. I. félév

  gépiparban

  1676 baleset

  feldolgozóipar

  1430

  szállítás, raktározás, posta, távközlés

  953

  építőipar

  309 (ebből 7 halálos)

   

  A felügyeleti szervek az első hat hónapban 21,7 millió forint munkavédelmi és 1,42 millió forint eljárási bírságot szabtak ki.

  Munkaügyi ellenőrzések

  A hatóságok a munkaügyi ellenőrzésekkor ellenőrzik a munkaidőre, a pihenőidőre, illetve a munkabérre vonatkozó szabályok betartását. Ennél szűkebb kört vizsgálnak, amikor a munkavédelem keretében azt is megnézik, hogy milyenek az adott munkahelyen a fényviszonyok, a hőmérséklet, vagy azt, hogy a káros anyagokat megfelelően szűrik-e.

  A stressz kezelése segítene

  Az Európai Munkavédelmi Ügynökség vizsgálatai szerint az európai szervezeteknek csupán 30 százaléka alkalmaz eljárásokat a pszichoszociális kockázatok kezelésére. Pedig sokszor triviálisnak tűnő módszerekkel is sok javulást lehetne elérni.

  Az európai helyes gyakorlatokat is bemutató Egészséges munkahelyek – Kezeljük a stresszt! kampányban például azokat a vállalatokat díjazták, melyek hatékonyan vették fel a küzdelmet a munkahelyi feszültséggel szemben.

  Tréningek, stressz kezelések külföldön
  Egy szlovák és egy török vállalat például folyamatos sportolási lehetőséget nyújt munkavállalóinak.
  Egy spanyol repülőgépgyártó cég online pszichológiai segítségnyújtással, egy acélgyártó üzem pedig folyamatosan biztosított tanácsadással kezeli a problémát, amelybe nem csak a munkatársakat, de azok családtagjait is bevonják.

  Angol, belga, német, finn és máltai vállalatoknál a menedzsment külön tréningen vesz részt, ahol megismerik a munkahelyi stressz káros hatásait, egy belga elektrotechnikai cég pedig külön figyelmet fordít arra, hogy a dolgozókkal részletesen ismertesse az előttük álló fejlődési, előrelépési lehetőségeket, így egyrészt motiválják a munkavállalókat, másrészt pedig csökkentik a foglalkoztatással kapcsolatos bizonytalanságot - írja a Pr7/MNO/EU-OSHA.