Kinek kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni?


 • Top Céginfó
  máj 31, 2013

  A jelenleg hatályos jogszabályok értelmében annak a belföldi magánszemélynek, aki nem biztosított, annak érdekében, hogy az egészségügyi ellátást igénybe tudja venni,  2013-ban havonta 6660 forint (naponta 222 forint) összegű egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie, függetlenül attól, hogy az orvosi ellátást ténylegesen igénybe veszi-e vagy sem.

  Kinek kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni?Biztosítottak például azok a magánszemélyek, akik munkaviszonyban, közalkalmazotti, közszolgálati vagy más szolgálati jogviszonyban állnak, illetve akik álláskeresési támogatásban, táppénzben, terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban, ápolási díjban stb. részesülnek. Ez az alanyi kör tehát anélkül jogosult az egészségügyi ellátásra, hogy azért külön fizetnie kellene.

   

  A belföldi magánszemélynek, aki nem biztosított, annak érdekében, hogy az egészségügyi ellátást igénybe tudja venni, 2013-ban havonta 6660 forint (naponta 222 forint) összegű egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie.

   

  Egészségügyi szolgáltatási járulék 6.810,- Ft/hó (227,- Ft/nap) lett 2014. január 1-jétől.

   

  Ha a magánszemély nem tartozik a fent meghatározott körbe, és közösségi rendelet vagy nemzetközi egyezmény előírása alapján sem jogosult az egészségügyi ellátás igénybevételére, akkor az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére irányuló kötelezettségét a
  Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz a 13T1011 számú adat- és változásbejelentő lapon be kell jelentenie 15 napon belül.

  Az adatlap a NAV honlapjáról () is letölthető. A járulékfizetési kötelezettségről ügyfélszolgálatainkon személyesen, illetve telefonon a 06/40-42-42-42-es kék számon kérhető bővebb felvilágosítás.

  Fontos, hogy amennyiben a magánszemély korábban biztosított volt, akkor az egészségügyi ellátás a jogviszony megszűnését követően a biztosítással járó jogviszony napjaival megegyező napig, de legfeljebb 45 napig még továbbra is igénybe vehető.

   

   

  2013-05-07
  Forrás: apeh