Kik számíthatnak adóellenőrzésre 2013-ban?


 • Top Céginfó
  feb 05, 2013

  Belföldi áfa összesítő jelentés, a pénztárgépek online bekötése az adóhatósághoz, valamint az új adónemek bevezetése - a 2013-as év célkitűzései. Vizsgálják az adókedvezmények igénybevételének jogszerűségét. Kiemelt ellenőrzések többek között a szolgáltató szektor egyes területein valamint a csomagküldő, internetes kereskedelemben és a magánrendelőkben. Vagyonosodási vizsgálatot az idén kétezret tervez az adóhivatal.

  Új adónemek bevezetését tervezi az adóhatóságA NAV mindent megtesz annak érdekében, hogy a költségvetési bevételek teljesüljenek, ehhez az adózói kör szélesítése szükséges.

  A NAV 2012-ben 700 milliárd forinttal többet szedett be az előző évinél.
   

  2013-ban is emelkedő bevételi terv teljesítéséhez az adózói kör szélesítése szükséges, amihez több új eszköz is rendelkezésre áll idéntől. Varga Árpád, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökhelyettese kiemelte a belföldi áfa összesítő jelentést, a pénztárgépek online bekötését az adóhatósághoz, valamint az új adónemek bevezetését.

  Az adóhatóság a hatékonyság növekedését várja a pénztárgépek online bekötésétől valamint attól is, hogy a környezetvédelmi termékdíj, az energiaadó és a népegészségügyi termékadó átkerül az adószakmai ág ellenőrzése alá. Operatív ellenőrzéseket azonban továbbra is végeznek a pénzügyőrök is.

  Az ellenőrzésre való kiválasztás során továbbra is vizsgálják az adózói életutat, a kockázatos kapcsolatokat, az egyes gazdasági események valódiságát, a munkaerő kölcsönbe adásra és vételre vonatkozó bejelentéseket.

  Az induló vállalkozásoknál továbbra is cél a prevenció, a fantom cégek kiszűrése. Ennek érdekében tavaly 35 ezer adóregisztrációs eljárást folytattak le, a cégek közül nyolcszázat egyből töröltek. A fokozott adóhatósági felügyelet keretében mintegy 60 ezer cégnek küldtek kérdőívet, közülük mintegy hatezer nem is válaszolt, őket törölték a nyilvántartásból; 25 ezer cég esetében vizsgálták meg a kockázatokat, náluk összesen 160 milliárd forint adótartozást találtak, továbbá megállapították, hogy 40 százaléka nem is működött igazán.

   A működő vállalkozások esetében az adóbevételek biztosítása, a működés nyomon követése a cél az adóminimalizálás visszaszorítása érdekében. E körben a különös adózási módok jogszerű alkalmazását, az adókedvezmények igénybevételének jogszerűségét vizsgálja a NAV és kiutalás előtti ellenőrzéseket végez.

  A megállapítások túlnyomó része - 2011-ben 85,5, 2012-ben 83,6 százaléka - az áfából származik.

  Áfavizsgálatokra számíthatnak az idén is a nagyobb forgalmú, jelentős kockázatot hordozó adózók, a körbeszámlázásos ügyletek, család értékesítési láncolatok, számlagyárak részesei és az adóminimalizálók.

  Az idén az adóhatóság fokozottan vizsgálja az internetre felkerült adatokat is (nemcsak az áfa, hanem a jövedéki adó vonatkozásában is). Varga Árpád szerint a világhálón "arcátlanul" olyan tevékenységeket hirdetnek, amelyek után nem fizetnek adót. Az internetet a bűnügyi igazgatóság is rendszeresen nézi - tette hozzá.

  A társasági és osztalékadó területén a fejlesztési adókedvezmény feltételeinek teljesítését, a kutatás-fejlesztés alapján történő adóalap-csökkentés jogalapját, a veszteségelhatárolás szabályainak betartását, a látvány-csapatsportok támogatása címén igénybevett adókedvezmény (2012-ben 25 milliárd forint) érvényesítésének jogszerűségét vizsgálja az adóhatóság.

   Az szja vizsgálatok keretében az adóvisszaigénylések jogszerűségét vizsgálja a NAV. Vagyongyarapodási vizsgálatokból az idén is kétezret terveznek. Továbbra is a célkeresztben vannak a jövedelmet minimalizáló egyéni vállalkozók is, akiknél a költségelszámolásokat, a számlák hitelességét ellenőrzik.
   
  A szolgáltató szektorban az idén is kiemelt figyelmet kap a nagykereskedelem, ezen belül különösen a cukor, édesség, a hús és húskészítmények nagykereskedelme, vagy például az elektronikus és egyéb háztartási cikkek, számítógépek nagykereskedelme.

  Új ellenőrzési terület lesz a dísznövény, vetőmag, műtrágya kiskereskedelem, s idén sem feledkeznek meg a munkaerő-piaci szolgáltatásokról valamint a biztonsági, nyomozói tevékenységről.

  Az ipari ágazatban a hús-, baromfihús-készítmények gyártása valamint a műanyag csomagolóeszközök, műanyag építőanyagok gyártása számíthat fokozott figyelemre.

  Tovább szélesítené az adózói kört, új adónemek bevezetését tervezi az adóhatóság
  A következő évek adóellenőrzéseit előkészítő adatgyűjtések kiemelt célterülete többek között a csomagküldő, internetes kereskedelem, a jogi, számviteli, adószakértői tevékenység valamint a magánrendelőkben végzett járóbeteg-, fogorvosi valamint egyéb humán egészségügyi ellátás lesz.

   A vámszakmai területen a mintegy 1000 milliárd forint bevételt eredményező jövedéki ellenőrzések célja az adózatlan dohánytermékek és az illegális ásványolaj behozatalának, forgalomba kerülésének megakadályozása - mondta a NAV elnökhelyettese.

   

   

   

  2013-02-05
  Forrás:mti