A kata és a kiva előnyös a vállalkozások kétharmadának


 • Top Céginfó
  feb 28, 2013

  A 2013-tól bevezetett két új adózási formára történő áttérés a mikro- és kisvállalkozások nagy részének kedvezőbb. A kata jó lehetőség azoknak a kisvállalkozásoknak, egyéni vállalkozóknak, akik nem tudnak és nem is szeretnének vállalatként működni, bérszámfejtési osztállyal és könyvvizsgálóval. A kivában a kiszámlázott és be nem folyt összeg után nem kell az adót megfizetni.

   

  A kata és a kiva előnyös a vállalkozások kétharmadánakKisadózó vállalkozások tételes adója (kata)
  A kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) már most beváltotta a hozzá fűzött reményeket, 2013 első hónapjáig több mint 50 ezren választották ezt az adózási módot.

   A kata jó lehetőség azoknak, akik egyéni vállalkozók, nem tudnak és nem is szeretnének vállalatként működni, bérszámfejtési osztállyal és könyvvizsgálóval. Egy fodrász, cipész, varrónő, tanár, adótanácsadó, természetgyógyász vagy éppen egy aukciós portálon rendszeresen értékesítő személy termelni és szolgáltatni szeretne, és csak felesleges tehernek érzi az adminisztrációt. Őket segíti a kata azzal, hogy nem kell a költségeiket vezetni, és egy összegben letudhatják az adó- és járulékterhüket. Ezáltal könnyen és egyszerűen biztosítottá válnak, a gazdaság fehéredik és a foglalkoztatás is nő.

   Egyre többen élnek a kata adta lehetőségekkel, mert az árbevétel 90 százaléka a mikro- és kisvállalkozónál marad pl. 6 millió forintos bevétel esetén.

  A kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) havi 50 ezer forint befizetése mellett mentesülnek az alábbi közterhekkel kapcsolatos adókötelezettségek alól:

  a) vállalkozói személyi jövedelemadó és vállalkozói osztalékalap utáni adó vagy átalányadó,

  b) társasági adó,

  c) a személyi jövedelemadó, járulékok és a 14 százalékos egészségügyi hozzájárulás,

  Kisvállalati adó (kiva)
  A másik új adónem, a kisvállalati adó (kiva) kapcsán kifejtik, hogy az kifejezetten a bővülni kívánó cégeknek lett kitalálva, azoknak, amelyek beruházni szeretnének és a foglalkoztatotti létszámot szeretnék emelni.
  Kisvállalati adóban (kiva) a munkabér 12,5 százalékponttal kisebb teherrel adózik és a beruházások költsége azonnal levonható az adóalapból. A növekedést az a szabály is segíti, hogy bár maximum 25 foglalkoztatottal lehet belépni a kivába, a létszám 50 főig bővíthető.
   
   A kivás adózás másik nagy előnye a társasági adózással szemben, hogy az adó megfizetése pénzforgalmi szemléletű.
  Előnyös, ha a vállalkozás kiállított egy számlát, de a megrendelő nem fizetett.
  A társasági adófizetés szabályai szerint a be nem folyt, de kiszámlázott összeg után is meg kell fizetni az adót, míg a kiva szerint nem.

  Előnyös a kivát választani például a jelentős hozzáadott értéket termelő szoftverfejlesztő iparágban, a humán-egészségügyi, és szociális ellátásban, az oktatásban, a szálláshely-szolgáltatásban, vendéglátásban vagy az építőiparban.

   

  2013-03-08