Kata és az áfa


 • Top Céginfó
  nov 30, 2012

  2013-tól a kisadózók tételes adója (katát) választóknak figyelni kell az áfa törvényre is. Nem mindenki lehet alanyi áfa mentes. A kisadózók tételes adója (kata) ugyan kivált jó pár adónemet (pl. személyi jövedelemadót, társasági adót, szociális hozzájárulási adót, nyugdíj-, valamint egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot, egészségügyi hozzájárulást)  de az áfát nem.
   

  Kata és az áfa 2013 januárjától egyes vállalkozók, cégek egyszerűsített rendszer szerint adózhatnak. Az új adózási forma neve: Kisadózó vállalkozások tételes adója, kata. Akik a katát választják, azok több más adónem bevallási, és befizetési kötelezettségét teljesítik vele. Előnye, hogy egyszerűsödik az adminisztráció, és a havi adó összege fix, előre pontosan tervezhető.

  A tételes adót választhatják az egyéni vállalkozók és egyéni cégek mellett csak a kizárólag magánszemély tagokból álló betéti vagy közkereseti társaságok, vagyis más gazdasági társaság, például kft. nem. Magánszemélynek pedig ahhoz, hogy a kata szerint adózhasson, előbb be kell jelentkeznie egyéni vállalkozónak.

   

  A kata választását be kell jelenteni az állami adóhatóságnak az erre a célra rendszeresített nyomtatványon. Az adóalanyiság a választás bejelentését követő hónap első napjával jön létre. A bejelentést év közben is meg lehet tenni. A már működő vállalkozásnak, amely 2013. január 1-jével a tételes adóra vonatkozó szabályok szerint kívánja teljesíteni az adókötelezettségeit, 2012. december 1-31. közötti időszakban kell ezt bejelentenie az adóhatósághoz. Azon adózóknak, akik a 2012. adóévben az egyszerűsített vállalkozói adó szabályai szerint adóztak, és 2013. január 1-jével a tételes adó alanyaivá szeretnének válni, 2012. december 1-je és december 20-a között ki kell jelentkezniük az eva hatálya alól.

  A kisadózó vállalkozásnak a főállású kisadózó után havi 50 ezer forint, a főállásúnak nem minősülő kisadózó után havi 25 ezer forint tételes adót kell fizetnie. A tételes adót a bejelentett kisadózók után külön-külön – bizonyos kivételekkel (pl. a hónap teljes időtartamában táppénzen van) – minden megkezdett hónapra a tárgyhónapot követő hónap 12. napjáig kell megfizetni.

  A kisadózó vállalkozás és a kisadózó a kata megfizetése esetén mentesül a törvényben meghatározott közterhek (így pl. személyi jövedelemadó, vállalkozói személyi jövedelemadó, vállalkozói osztalékalap utáni személyi jövedelemadó, társasági adó, szociális hozzájárulási adó, nyugdíj-, valamint egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulék, egészségügyi hozzájárulás, szakképzési hozzájárulás bevallása és megfizetése) alól.

  Ha a kisadózó áfaalany, áfabevallási- és fizetési kötelezettségének továbbra is ugyanúgy kell eleget tennie, mint eddig.

  Amennyiben a kisadózó vállalkozás bevétele meghaladja a 6 millió Ft-ot, a 6 millió Ft feletti rész után 40 százalékos mértékű adót kell fizetni a tételes adó mellett. A százalékos mértékű adót az adóévet követő év február 25-ig kell bevallani és ezzel egyidejűleg megfizetni.

   

   

  2012-11-30