Jön a nyári ellenőrzéssorozat - hol és mit ellenőriznek 2014 nyarán a revizorok?


 • Top Céginfó
  júl 12, 2014

  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal megkezdte nyári, országos ellenőrzéssorozatát. A revizorok megjelenhetnek a strandokon, rendezvényeken, a fesztiválokon, valamint a nyári szezonális termékeket árusítóknál és szolgáltatóknál is. Idén nyáron is a számla- és nyugtaadást, az árucikkek eredetét, a jövedéki termékek forgalmazását, a foglalkoztatás szabályszerűségét, valamint az online pénztárgépek használatát ellenőrzik.

  Jön a nyári ellenőrzéssorozat - hol és mit ellenőriznek 2014 nyarán a revizorok?

  Cél a visszaélések kiszűrése, a fekete foglalkoztatás, az illegális árusítás, a bevételek eltitkolásának feltárása. A nyári ellenőrzési akció augusztus 29-ig tart.

  Elsősorban a forgalmas kereskedelmi egységek és vendéglátóhelyek, valamint a vásárok és piacok területén, illetve a fesztiválok, - mint a korábbi években is- (szombathelyi Savaria Történelmi Karnevál, Győri Bornapok stb.) kitelepülő árusai, szolgáltatói, a kerékpárkölcsönzők és szervizek, a gépjármű-kölcsönzők, a zöldség- és gyümölcskereskedők, a taxisok, a mozgóárusok, a fagylaltozók, a szépségszalonok és az interneten kereskedők számíthatnak ellenőrzésre.

  A revizorok horgásztavaknál, nyári táborokban, állatvásárokon, sportszolgáltatóknál és városnéző túrákon is ellenőrizni fogják a szabályok betartását.

  A múlt nyáron a Nyugat-dunántúli régió valamennyi nagyobb településén megjelentek az adóellenőrök, sokszor a társhatóságokkal együtt, és több mint félezer esetben nézték meg, hogy a vállalkozók bejelentették-e alkalmazottaikat, adnak-e nyugtát, illetve tudják-e igazolni árukészletük eredetét.

  nav ellenőrzés 2014 nyarán
   

  A nyári hónapokban végzett vizsgálatok csaknem egyharmadánál tártak fel szabálytalanságot, a kiszabott mulasztási bírság összege megközelítette a 30 millió forintot.

  A korábbi évek tapasztalata az, hogy a nagyobb rendezvényekhez kapcsolódó akciók és a munkaidőn túli ellenőrzések több hiányosságot tárnak fel, illetve, hogy a szezonális termékeket árusítók gyakrabban vétenek hibát.

  A mulasztások aránya az 50 százalékot is megközelíti. 
  A rendszeres és akciószerű ellenőrzések fő célja továbbra is a közteherviselés szélesítése, a szándékos adóelkerülés feltárása, ezáltal az alkalmazottak, a vásárlók és a tisztességes adózók védelme, az önkéntes jogkövetés elősegítése. Forrás: nav.gov.hu