Jön az éves megyei matrica - díjköteles útszakaszok megyénként


 • Top Céginfó
  dec 31, 2014

  A korábbi díjmentes hálózat nagy része díjkötelessé válik. Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megye kivételével az összes többi megyében a gyorsforgalmi utakra matricák kell vásárolni. Február elsejétől az eddig megszokott értékesítési pontokon és mobiltelefonon is meg lehet majd vásárolni az új matricákat.

  Jön az éves megyei matrica - díjköteles útszakaszok megyénként

  Kattintson a nagyításért!

   

  A korábbi díjmentes hálózat nagy része díjkötelessé válik.

  A fizetős útszakaszok megyénként a cikk végén található csatolmányokból lekérhető.

      A változtatások értelmében az idei évtől csak a következő útszakaszok maradnak díjmentesek:

  • az M0 autóút 1. számú főút és M5 autópálya közötti szakasza,
  • az M0 autóút 4. számú főút és M3 autópálya közötti szakasza,
  • az M0 autóút 11. számú főút és a
  • 2. számú főút közötti szakasza, valamint a
  • teljes M31-es autópálya.

  Az M0 további részei valamint a körgyűrűn belül a gyorsforgalmi utak ki és bevezető szakaszai mellett az eddig díjmentesen használható városi elkerülők, és autóutak is elvesztik díjmentességüket és az új szabályozás hatálybalépésével kizárólag matrica használat mellett van mód jogszerűen igénybe venni.

  Új termékek és díjkategóriák kerülnek bevezetésre

  A megszokott időalapú matricák mellett (heti/10 napos, havi, éves) egy új, területi alapú, éves matricatípus válik elérhetővé a D1M, D1, D2, U és B2 kategóriába tartozó járművek esetén, amellyel egy megye gyorsforgalmi díjköteles úthálózata használható. Egy járműre több megyei e- matrica is váltható. E jogosultság érvényességi ideje megegyezik az éves jogosultság érvényességi idejével.

  Az alábbi megyékre lehetséges éves megyei matricát vásárolni (gyorsforgalmi díjköteles úthálózattal rendelkeznek):

  Bács-Kiskun megye, Baranya megye, Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Csongrád megye, Fejér megye, Győr-Moson-Sopron megye, Hajdú-Bihar megye, Heves megye, Komárom-Esztergom megye, Pest megye, Somogy megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Tolna megye, Vas megye, Veszprém megye, Zala megye.

  Új díjkategóriák az alábbiak szerint:

      D2 díjkategória: a hétnél több személy szállításra alkalmas személygépkocsi, valamint a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsi és lakóautó.
      U díjkategória: a D2 és B2 díjkategóriába tartozó járművek vontatmánya.
   

  Térképek a megyei matricákhoz lent a csatolmányokban.

  Az egyes megyékre vonatkozó térképek a megye közigazgatási határán belül húzódó gyorsforgalmi úthálózatot ábrázolják. A díjköteles gyorsforgalmi úthálózatot minden esetben piros vonal jelzi, a díjfizetés nélkül használhatót pedig zöld.

  A térképek feltüntetik  a megye közigazgatási határán belül található összes gyorsforgalmi úti csomópontot, külön jelölve  a megye közigazgatási határához legközelebb eső csomópont. Az adott megye gyorsforgalmi úthálózatát az ennek használatára jogosító e-matricával az utolsó, kiemelten jelölt csomópontig lehet jogszerűen használni, ezt követően a gyorsforgalmi úthálózat igénybe vétele kizárólag a szomszédos megyére érvényes matricával, vagy a teljes úthálózatra (pl. 10 napos jogosultság) jogosító termék birtokában lehetséges.

  A tájékoztató táblák az M1, M3, M7 Budapestről kivezető szakaszain az utolsó díjmentesen használható csomópont előtt figyelmeztetnek majd arra, hogy mekkora távolságot követően következik a fizetős autópálya szakasz. Az M0-s autóúton az irányjelző táblák informálnak a díjköteles útvonal kezdetéről az arra való ráhajtás előtt, így az autósok a díjköteles szakasz előtti utolsó csomóponton keresztül elhagyhatják az autóutat.

  2015. január elsejétől a mintegy 1500 értékesítési pont bármelyikén bármely megyére - Nógrád, Jász- Nagykun-Szolnok és Békés megye  kivételével, ahol nincs díjköteles gyorsforgalmi hálózat - megvásárolható a megyei matrica.

  A korábbiak mellett a megyei matrica és más új matricatípusok (7 fő feletti mikrobuszokra, utánfutókra érvényes matricák) a szokott értékesítési csatornákon válthatók meg: a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálatain, a határátkelőknél meglévő viszonteladói értékesítési pontokon, az ematrica.autopalya.hu weboldalon, valamint a további viszonteladók jelentős részénél, így a Mol, Shell, Agip töltőállomásokon. A részletekről december 31-től tájékozódjon a nemzetiutdij.hu oldalon.

  Átmeneti rendelkezésként azok az autósok, akik a díjköteles szakaszokat jövő januárban matrica nélkül használják, mentesülhetnek a 14 875 forintos pótdíj megfizetése alól, ha legkésőbb február végéig a NÚSZ Zrt. ügyfélszolgálati irodájában a szolgáltatási díj megfizetése mellett (1470 Ft) az adott szakaszra érvényes megyei vagy országos éves matricát váltanak. A 2014. december 31-e előtt vásárolt heti (10 napos) és havi matricák a lejárat időpontjáig, a 2014-es éves matricák 2015. január 31-ig érvényesek.

  Részletek: kormány.hu portálról, bővebben itt.

  és itt
  Forrás: http://www.kormany.hu; és http://www.nemzetiutdij.hu