Jogsértően hárította át az adót a Sberbank (Volksbank), pénzvisszafizetésre kötelezték


 • Top Céginfó
  dec 17, 2013

  Első fokon pert nyert a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Sberbankkal szemben az általa – jogsértően – az ügyfelekre áthárított tranzakciós illeték ügyében. A Sberbank új díjat vezetett be több, már meglévő számlacsomagjánál és bankkártyájánál, általa elismerten a tranzakciós illeték áthárítására. A Sberbank 21 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot kapott és kötelezték, hogy fizessen vissza ügyfeleinek 233 millió forintnyi díjat.

      A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság december 9-i ítélete szerint az MNB pernyertes lett a Sberbank Magyarország Zrt. (korábbi nevén Magyarországi Volksbank Zrt.) által vele szemben indított bírósági eljárásban.

  Jogsértően hárította át az adót a Sberbank (Volksbank), pénzvisszafizetésre kötelezték

      A közlemény szerint a bíróság az ítélet kihirdetésekor rövid indoklásként szóban elmondta: az MNB jogelőd felügyeleti hatósága mind a jogszabályi relevancia, mind az egyoldalú szerződésmódosítás fogalmi értelmezése során helyesen járt el, illetve a visszafizetésre kötelezés tekintetében hatáskörét nem lépte túl.

      Az MNB a közleményben felidézi, hogy a Sberbank azután indított pert, hogy az MNB jogelőd felügyeleti hatósága, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 2013. júniusi határozatában megállapította: a hitelintézet új díjfajta bevezetésével és a díjszámítási módszer megváltoztatásával jogsértően terhelte tovább a tranzakciós illetéket ügyfeleire.

      A Sberbank új díjat vezetett be több, már meglévő számlacsomagjánál és bankkártyájánál, általa elismerten a tranzakciós illeték áthárítására. A hitelintézeti törvény alapján azonban új díjfajta bevezetésével a szerződés egyoldalúan nem módosítható. A bank előzőleg – az új díj életbe lépéséig – számos számlacsomagjánál az ügyfelekre nézve hátrányosan módosította a szerződésekben foglalt díjszámítási módot is, amit viszont szintén tilt a törvény - hívja fel a figyelmet az MNB.

      A történtek miatt a felügyelet a jogsértő magatartás további folytatásának azonnali megtiltása mellett összesen 21 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki és kötelezte a bankot, hogy fizesse vissza ügyfeleinek a tőlük új díjként, illetve a díjszámítási mód megváltoztatásával a határozat kézhezvételéig jogszabálysértő módon beszedett 233 millió forintnyi díjat.

      Az ügy előzménye, hogy a felügyeleti hatóság a tranzakciós illeték bevezetésére való tekintettel rendkívüli adatszolgáltatásra hívta fel a pénzforgalmi szolgáltatókat.
  Az első adatszolgáltatási határidőig beérkezett válaszok elemzése alapján a felügyeleti hatóság 2013 márciusában témavizsgálatot indított több pénzforgalmi szolgáltatóval, így a Sberbankkal szemben is - emlékeztet közleményében a jegybank.

      Az MNB jelenleg is folyamatosan elemzi, hogy a pénzforgalmi szolgáltatók a tranzakciós illetékről szóló jogszabály 2012. július végi kihirdetésétől fogva – illetve a tranzakciós illeték elmaradását pótló egyszeri befizetés idén július végi bevezetése és a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvételre vonatkozó szabályok tervezetének megjelenése óta – módosítottak-e szolgáltatási díjaikon, vezettek-e be új díjat, változtattak-e díjszámítási módszerükön, és mindezt mely megalapozó dokumentumok alapján végezték.

      Az adatszolgáltatási válaszok alapján az MNB több pénzforgalmi szolgáltatónál jelenleg is vizsgálatot végez, az eljárások eredményéről később tájékoztatja a közvéleményt.
  Forrás: mti