Interneten rendelt termékek: mikor kell vámot fizetni?


 • Top Céginfó
  okt 16, 2012

  Interneten rendelt termékek: mikor kell vámot fizetni?Egyre több magánszemély rendel külföldről. A megrendelt áruk szállítása többnyire (gyors)postai szolgáltatóval történik. Ha az áruk az Európai Unión kívülről (például Kínából, az Amerikai Egyesült Államokból, Kanadából, stb.) érkeznek, azokat vámkezeltetni kell, ezt azonban rendszerint a (gyors)postai szolgáltató elvégzi a címzett nevében.

  Egyre több magánszemély rendel külföldről
  Az online kereskedelem kényelme miatt ma már egyáltalán nem meglepő, hogy sokan rendelnek külföldről különféle árucikkeket. Az ilyen termékek behozatalának azonban szabályai vannak, amelyek már jóval kevésbé ismertek.

  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tapasztalata szerint egyre több a magáncélú, külföldről történő árurendelés és az év végi ünnepek előtt ez a tendencia jelentősen felerősödik. A megrendelt áruk beszállítása jellemzően (gyors)postai szolgáltató igénybevételével történik. Ha az áruk az Európai Unión kívülről (például Kínából, az Amerikai Egyesült Államokból, Kanadából, stb.) érkeznek, azokat kötelező jelleggel vámkezeltetni kell, ezt azonban rendszerint a (gyors)postai szolgáltató elvégzi a címzett nevében.

  Az interneten megrendelt áruk 22 euró értékig vámmentesek, e fölött azonban adófizetési kötelezettség keletkezik. Amennyiben a bejelentett áru értékével kapcsolatban kétség merül fel, úgy a valós áruérték megállapítása érdekében számla, átutalási megbízás, megrendelés stb. benyújtása is megkövetelhető.

  Egyes áruk behozatala korlátozás alá esik. Emiatt:

    -  hamis termékek nem hozhatók be;
    -   gyógyszer hatóanyagot tartalmazó készítmények vámkezeléséhez a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) engedélye szükséges;
     -  nemzetközileg védett növények és állatok, illetve ezekből készült vagy ezeket tartalmazó termékek csak külön engedéllyel hozhatók be;
     - kábítószerek nem vámkezelhetőek.

  A NAV Repülőtéri Főigazgatósága 2012-ben már 348 alkalommal tett feljelentést a fenti áruk tiltott behozatalával kapcsolatban.