Húsz napra rövidülhet az útlevél igénylés ideje


 • Top Céginfó
  szep 28, 2012

   Húsz napra csökkenhet a jelenlegi harmincról az útlevelek kiállításának, igénylésének ideje egy, a belügyminiszter által benyújtott törvényjavaslat értelmében.
   

  Húsz napra rövidülhet az útlevél igénylés idejeAz Országgyűlés honlapjára csütörtökön felkerült előterjesztés szerint az útlevél minden típusa igényelhető lesz húsz napon belül. Mindezt lehetővé teszi például az, hogy a jövőben az útlevélhatóság elektronikusan juthat adatokhoz az elektronikus anyakönyvből.

  Gyorsabban pótolhatóvá válhat az elveszett úti okmány, mivel az útlevelet kiállító hatóság az adatokat addig őrizheti, amíg az általa korábban kiállított okmány érvényes.

   

  A biometrikus adatok tárolása azt is lehetővé teszi, hogy a második útlevél már elektronikusan is igényelhető legyen. A jövőben várhatóan egyszerűbb kérőlapon igényelhető az erkölcsi bizonyítvány.

  Az azonnali, 24 órás útlevél ügyintézést kizárólag a fővárosban, a Visegrádi utcai központi okmányirodában lehet igényelni hétköznapokon 8-tól 20 óráig, szombaton és vasárnap 8-tól 14 óráig, melynek díja 39 ezer forint.

    A 3 napos sürgősségi, valamint a 7 napos soron kívüli útlevél igénylésre az ország bármelyik okmányirodájában van lehetőség.

  Továbbiak az útlevél ügyintézés, igénylés, kiállítással kapcsolatban  itt olvashatók.

  Magyar állampolgárok érvényes útiokmány (személyi igazolvány, útlevél) birtokában vízummentesen utazhatnak Horvátországba.

   

  2012-09-28

  Forrás: magyarorszag.hu