Hőségriadó - mire figyeljünk munka közben?


 • Top Céginfó
  júl 10, 2014

  Péntektől hőségriasztást rendelt el az országos tiszti főorvos. A tartós kánikula miatt péntek 0 órától vasárnap éjfélig tart a riasztás. A nagy melegben mindenki igyon minél több folyadékot, 11 és 15 óra között semmiképpen ne tartózkodjon a tűző napon.

  Hőségriadó - mire figyeljünk munka közben

  Az UV-sugárzás is nagyon erős lesz. Emiatt is fontos, hogy 11 és 15 óra között mindenki tartózkodjon hűvös, árnyékos helyen. Ajánlott továbbá széles karimájú kalap és UV-szűrős napszemüveg viselése

  A meleggel együtt szóba kell, hogy kerüljenek azok a munkavédelmi előírások, amelyeket ilyen esetben alkalmazni kell. Íme, a legfontosabbak, megszegése esetén a munkavédelmi hatóság bírságot is kiróhat.

  Munkahelyi hőmérséklet

  Zárt munkahelyeken olyan ablakokat kell beépíteni, amelyek megakadályozzák az erős napsugárzást.
  Az előírt hőmérséklet: szellemi tevékenységet végző dolgozóknál 21-24 fok, - könnyű fizikai munkánál 19-21 fok, közepesen nehéz fizikai munka esetében 17-19 fok, míg nehéz fizikai munkát végzőknél 15-17 fok.

  Pihenőidő

  Óránként legalább 5, legfeljebb 10 perces pihenőidőt kell közbeiktatni, ha a munkahelyi hőmérséklet a 24 fokot meghaladja. Ezt ha lehet, hűvösebb helyen töltsék el a munkavállalók. A klímaberendezéseket rendszeresen ellenőriztetni, tisztíttatni kell.

  Védőital félóránként

  Ha a munkahelyi hőmérséklet a 24 Celsius fokot meghaladja, igény szerint, de legalább félóránként, általában ivóvizet (ásványvizet vagy csapvizet) kell a dolgozóknak adni, melyhez a pohár biztosítása is kötelező.

  A szabadban végzett munkáknál szigorúbbak az előírások

  A pihenőidőt fedett, zárt, vagy ha ilyen nincs, akkor szabadtéri, de árnyékolt helyen kell biztosítani.

  Megfelelő munkaruhával kell ellátni a munkavállalót és elő kell írni a sapka, kalap használatát is a hőségben. 

  Magas UV-sugárzásnál, ha megoldható, korábban kell a műszakot elkezdeni, 11-15 óra közötti időszakban szünetet kell tartani.

  Ahol ez lehetséges, a szabadtéri munkaterületet sátorral, fényszűrő ponyvával kell árnyékolni.

  A munkát úgy kell megszervezni, hogy felváltva tartózkodjanak a tűző napon a munkavállalók.