Hatmilliós árbevétel közelében a kisadózók tételes adóját érdemes választani 2013-tól


 • Top Céginfó
  dec 05, 2012

  A kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) hatálya alá bármikor szabadon be lehet jelentkezni, például új cégek azonnal bejelentkezhetnek. Abban az egész hónapban, amikor a kisadózó keresőképtelen, nem kell adót fizetnie. Aki elmulasztja a számlaadást, kizárják a kata-körből. A kisadózás hátrányt jelen, hogy minimálbérnél alacsonyabb társadalombiztosítási ellátásra jogosít.

   

  Hatmilliós árbevétel közelében a kisadózók tételes adóját érdemes választani 2013-tólA kisadózó vállalkozások tételes adója (kata)
  A kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) hatálya alá bármikor szabadon be lehet jelentkezni, a vállalkozás a bejelentkezés utáni hó első napjától adóalany; az új cégek azonnal bejelentkezhetnek.
  A váltást tervező evázók decemberben mindenképp jelentkezzenek át. (Az evázók csak az egész naptári évre, január elsejétől választhatják a katát, mert az evára való bejelentkezés is az egész naptári évre szól.)

      A bejelentkezés rendkívül fontos aktus, mert a bejelentő lapon szereplő adatok alapján kap ellátást a kisadózó, és az alapján ír elő adófizetési kötelezettséget a NAV. A jogviszonyok száma nem számít, tehát például az ügyvezető és személyesen közreműködő bt.-tagnál csak egyszer kell 50 ezer forint kisadót fizetni havonta.

  Abban az egész hónapban, amikor a kisadózó keresőképtelen, nem kell adót fizetnie, viszont ezt be kell jelentenie a NAV-nak, nehogy az adóhatóság nem fizetés miatt kizárja a kata-körből.

   Hatmilliós árbevétel közelében a kisadózók tételes adóját érdemes választani 2013-tólAki elmulasztja a számlaadást, kizárják a kata-körből. Ugyancsak kizárás a szankciója a 100 ezer forintot meghaladó adótartozásnak, viszont a NAV csak a negyedév végén vizsgálja a kisadózó cégek egyenlegét, így elég lehet akkorra befizetni az adótartozást. Minden kisadózó után, tört hónapra is be kell fizetni a tételes adó egészét.

      A két cég közötti, egymillió forintot meghaladó "katás" forgalom utáni bejelentési kötelezettségről, és a NAV ezt követő munkaviszony-vélelméről szólva Honyek Péter elmondta: nem tartja valószínűnek, hogy az adóhivatal egyedi ügyeket egyesével vizsgálna, inkább az képzelhető el, hogy egy nagyobb és sok kicsi céget érintő ügyletek iránt érdeklődik majd a hatóság.
     
  A kisadózó vállalkozások tételes adója (katát) választó cégeknek átlépéskor az osztalék utáni adót kiváltó adót kell fizetniük, nehogy kata-alanyként formálisan és legálisan kifizethessék a papíron a házipénztárban, a valóságban már ki tudja, hol lévő összegeket.

   

      Egy 4 millió forint éves árbevétellel (ez evás cégnél az áfa miatt 5 080 000 forint) rendelkező cég esetében félmillió forint kiadás mellett
  - a társasági adó hatálya alá eső cég tulajdonosánál
  1 803 017 forint nettó jövedelmet,
  - egy evás vállalkozónál 2 107 525 forint nettó jövedelmet,
  - míg egy kisadózónál 2 900 000 forint nettó jövedelmet jelent.
      Általánosságban: minél közelebb van az éves árbevétel a 6 millió forinthoz, annál inkább megéri választani a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata).

   

   

  Viszont 6 millió forint fölött az adóelőny gyorsan elillan a 40 százalékos különadó miatt.

  Továbbá nem előnyös, ha sok költséggel működő cég választja a kisadózó vállalkozások tételes adója (katát), és kiegészítő tevékenységet folytatóknak is jól meg kell gondolniuk döntésüket.

   A kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) választók számára ugyanakkor hátrányt jelent minden máshoz képest, hogy a kisadózás alacsony társadalombiztosítási ellátási jogosultságot biztosít, amelynek alapja még a minimálbérnél is alacsonyabb.

   

  Továbbiak:

  2012-11-12