Gyorsult a végrehajtás rendszere, az adósnál 2 hónap után megjelenhet a végrehajtó


 • Vállalkozónet
  feb 09, 2011

  A lejárt követelésekkel bajlódó kis- és középvállalkozások még nem fedezték a közjegyzők által működtetett elektronikus fizetési meghagyási rendszert. Az adósoknál két hónap után megjelenhet a végrehajtó.
   

  2 hónap után megjelenhet a végrehajtóFizetési meghagyás a lejárt követelésekre

  A fizetési meghagyáshoz jogi személyeknek, illetve az azzal megbízott ügyvédeknek, jogtanácsosoknak elektronikusan kell benyújtani egy kérelmet a Magyar Országos Közjegyzői Kamarához, amit a rendszer automatikusan kioszt egy közjegyzőnek.

  Nem szűnt meg a papíralapú fizetési meghagyási kérelem sem, a magánszemélyek postázhatják, vagy jegyzőkönyvbe mondhatják bármelyik közjegyzőnél. Kizárólag a közjegyzőkön keresztül lehet intézni a fizetési meghagyást, ha a lejárt követelés összege az egymillió forintot nem haladja meg, más esetben a peres eljárás is választható.

   Egy hónapon belül a fizetési meghagyás jogerőre emelkedik, ha az adós nem ellenkezik

   A közjegyzők a kérelem jogosságát nem vizsgálják, három napon belül kibocsátják a fizetési meghagyást. ( A papíralapú vagy szóbeli bejelentésnél 15 napon belül.)
  Ha a címzett átveszi az erről szóló tértivevényes levelet, tizenöt napja marad arra, hogy ellentmondjon - ilyen esetben az ügy átalakul perré.
  Ha nem érkezik reakció, a fizetési meghagyás jogerőre emelkedik, és a közjegyzők végrehajtási záradékkal látják el, így az ügyfél olyan okiratot kap, amihez korábban hosszú hónapokig, vagy évekig elhúzódó perek végén juthatott hozzá: feljogosítja a végrehajtót a jóváhagyott követelés érvényesítésére.

  Lényegesen gyorsult az eljárások átfutási ideje, a fizetési meghagyások kibocsátása néhány nap alatt megtörténik, ugyanakkor Lengyel Tibor tapasztalatai szerint a hirtelen, nagy tömegben beérkező kérelmek miatt esetenként még előfordulhat csúszás a jogerős végzés meghozataláig. Amennyiben az adós átveszi a fizetési meghagyást, 3-4 hét, míg jogerőre emelkedik – tette hozzá az ügyvezető.

  Tóth Ádám szerint azonban csúszásról még nem érkezett panasz egyetlen ügy kapcsán sem, és ennyi várakozási idő szükséges, hiszen az adós 15 napon belül küldheti el az esetleges ellentmondást, amelynek postai beérkezésére, iktatására is időt kell hagyni.
   

  Forrás: gazdasag.hu