Gyakran félrevezető a tájékoztatás a jótállási jogokról


 • Top Céginfó
  szep 11, 2016

  Gyakran félrevezető a tájékoztatás a jótállási jogokról. Legtipikusabb, hogy jótállás csak nyugta és jótállási jegy ellenében: ha a jótállási jegy megvan, akkor a kereskedő nem kérheti a nyugta bemutatását is!

  Minden termékre két év szavatosság jár, illetve kormányrendeletben meghatározott termékekre egy év a kötelező jótállás ír elő.

  Gyakran félrevezető a tájékoztatás a jótállási jogokról

   

  Tipikusan félrevezető tájékoztatások, melyekbe a fogysztóvédelem munkatársai is beleakadtak:

  Akciós terméket nem cserélünk: Az akciós áru vásárlásánál is teljesek a jótállási jogok. Egy kivétel esetén nem, ha a vevő egy olyan hiba miatt reklamál, amiért a termék le volt értékelve.

  • „Készpénzt nem adunk vissza, de üzletünkben.....": Hibás termék esetén a vásárlónak joga van elsősorban a meghibásodott árucikkek javítására vagy kicserélésére, másodsorban vételár-leszállításra vagy a teljes vételár visszatérítésére: vásárló ugyanis ilyen esetekben a termék árát is visszakérheti, nem köteles levásárolni, másikat választani helyette. (Természetesen nyugtával igazolni kell a vásárlást.)

  • „Reklamációt 3 napig fogadunk el”: A kereskedők gyakran adják azt a tájékoztatást, hogy az üzletben csak 3 (munka) napon belül fogadják a kifogásokat. Ezután már csakis a jótállási jegyen feltüntetett szervizhez vagy a gyártóhoz lehet fordulni minőségi kifogásokkal. A vásárlóknak ugyanakkor joguk van ott reklamálni, ahol vásároltak, tehát az üzletben- és erre nem csak három napig, hanem a szavatossági, jótállási idő teljes időtartama alatt.

  „Cserét csak eredeti a csomagolással”: néhány üzlet a minőségi kifogás intézését – szabálytalanul - a termék eredeti csomagolásához, illetve a doboz meglétéhez kötötte, ezt pedig a jogszabályok szerint nem teheti meg. (Elektronikai cikkeket értékesítő áruházláncnál hallani szokszor ilyet, hogy tegyük el a csomagolást, mert csak azzal együtt érvényesíthetjük, szavatossági igényünket.)

  • „Jótállás csak számla/nyugta ellenében”:a jótállásból eredő jogok a jótállási jeggyel is érvényesíthetőek, ha a jótállási jegy megvan, akkor a kereskedő nem kérheti a nyugta bemutatását is.
   

  Ne feledjük online vásárlás esetén 14 napon belül indoklás nélkül elállhatunk, azaz visszaküldhetjük a terméket. Az árucikket a vásárlónak saját költségén kell visszajuttatnia a vállalkozásnak, amely köteles visszautalni a kifizetett vételárat.

  Országszerte 954 esetben vizsgálták a kormányhivatalok ellenőrei, hogy a vállalkozások megfelelő tájékoztatást adnak-e a szavatossági és a jótállási jogokról a vásárlóknak. 173 alkalommal tapasztaltak jogsértést.

  Sok a probléma a jótállási jegyekkel. Több esetben a kereskedő egyáltalán nem adott át jótállási jegyet, vagy az átadott jegy hiányos volt.

  A kormányhivatalok munkatársai 470 üzletben ellenőrizték a vásárlók könyvét is, 54 helyen, az esetek 11,5 százalékában találtak hiányosságot.

  A közlemény szerint a következő félrevezető tájékoztatásokkal találkoztak az ellenőrök a próbavásárlások során: "akciós terméket nem cserélünk", "üzletünkben levásárolhatja", "reklamációt három napig fogadunk el", "csere csak, ha eredeti a csomagolás".

  Az NFH felhívja a figyelmet, hogy a jogszabály szerint minden termékre két év szavatosság jár, illetve kormányrendeletben meghatározott termékekre egy év a kötelező jótállás.

  Ha a vásárolt áru elromlik vagy meghibásodik, a szavatossági időn belül lehet kérni a javítását, cseréjét, vagy ha egyik sem lehetséges, akkor árleszállítást, végső esetben pedig el lehet állni a vásárlástól, azaz vissza lehet kérni a pénzt.

  Forrás: mti, index.hu