A görögországi bankkártyás kifizetés a magyarokat nem érinti


 • Top Céginfó
  aug 07, 2015

  Akik Görögországba utaznak és saját országukban vezetett bankszámlával rendelkeznek (pl. magyarországi OTP, MKB, K&H stb.) bankkártyájukkal a számlájukhoz kapcsolódó megállapodás szerint vehetnek fel pénzt, a napi limit csak a szerződés szerint korlátozható. Görögországban a bankkártyás fizetést a kiskereskedők nem utasíthatják vissza.

  A görögországi bankkártyás kifizetés a magyarokat nem érinti

  2015. június 28-án, a görög kormány sürgős tőke-ellenőrzési intézkedéseket léptetett életbe, melynek része volt valamennyi görög és külföldi bank fiókvállalatainak bezárása és a napi banki tranzakciók limitálása („banki szünnap”).

  2015. július 18-án a görög kormány visszavonta a banki szünnapra vonatkozó döntését, így 2015. július 20-án hétfőn a bankok fiókvállalatai ismét kinyithatnak.

  A tőke-ellenőrzési és korlátozási intézkedések továbbra is hatályban maradtak, de a görögországi fogyasztói központtól kapott információk szerint ezek az intézkedések kizárólag a görög bankoknál vezetett számlákat érintik.
  Akik  Görögországba utaznak és saját országukban működő bankoknál (magyar fogyasztó esetén magyarországi bankoknál) vezetett számlával rendelkeznek, a bankkártyájukkal szabadon vehetnek fel pénzösszeget, melynek maximális összegét kizárólag a kártyakibocsátó bankkal történt megállapodás szerinti napi limit határozza meg.

  A fentieken túl a görög fogyasztói központtól kapott tájékoztatás szerint a bank- és hitelkártyákat elfogadott fizetőeszköznek kell tekinteni a görögországi kiskereskedelmi egységekben, illetve minden olyan üzletben, amelyek rendelkeznek kártyás fizetésre rendszeresített terminállal.

  E tekintetben szükséges megjegyezni, hogy a görög kereskedők nem utasíthatnak vissza bank- vagy hitelkártyával történő fizetést és amennyiben bárki ilyen jellegű esettel találkozik, azt jelentheti az illetékes görög hatóságoknál (rendőrség, turisztikai hatóságok, a Kereskedelmi és Fogyasztói ügyekkel foglalkozó Főtitkárság).

  A görög társközpont tájékoztatása szerint általános jelleggel elmondható, hogy azok a turisták, akik már Görögországban tartózkodnak, és azok is, akik még csak oda készülnek, biztos, hogy problémamentesen élvezhetik az ott tartózkodásukat.

  A görögországi bankkártyás kifizetés a magyarokat nem érinti

  Végezetül a görög fogyasztói központ arra is felhívta a figyelmet, hogy a Görögországon kívüli külföldi bankoknál vezetett bankszámlákra történő készpénz vagy tőke átutalás továbbra sem engedélyezett, kivéve azokat az eseteket, amikor külföldi tandíjat vagy orvosi kezelési díjat kell kifizetnie az érintett személynek. Bővebben a fogyasztóvédelem oldalán itt olvahatnak.

  .

  Amennyiben a magyar fogyasztóknak további kérdésük vagy olyan fogyasztói panaszuk van, amelyet egy görögországi székhelyű vállalkozással nem sikerült rendezniük, az Európai Fogyasztói Központ Magyarországhoz javasolt fordulni. A Központ tájékoztatást és ingyenes jogi segítségét nyújt az EU másik tagállamában, Izlandon vagy Norvégiában honos vállalkozásokkal szembeni panaszok rendezésének megkísérlése érdekében. (info@magyarefk.hu; www.magyarefk.hu).