Folyószámla-kivonat hátralék kiegyenlítése - csekk igénylés az adóhivatalnál


 • Top Céginfó
  okt 24, 2012

  Folyószámla-kivonat hátralék kiegyenlítése - csekk igénylés az adóhivatalnálA Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan postázza az adófolyószámla- kivonatokat, amelyekből tájékozódhatunk az esetleges hátralékról, illetve túlfizetésről. Ha folyószámla egyenlegünkön hátralék mutatkozik kiegyenlíthetjük utalással, bankkártyás fizetéssel vagy az érintett adónemnek megfelelő csekkel.

  Ha az adófolyószámla egyenlege tartozást mutat, az adóhatóságnál nyilvántartott fizetési kötelezettség többféle módon is rendezhető:

  1. bankszámláról történő átutalással,
  2. a kijelölt ügyfélszolgálatokon bankkártyával, illetve
  3. pénzforgalmi számla nyitására nem kötelezett adózók (jellemzően magánszemélyek) esetében készpénz-átutalási megbízással, azaz - hétköznapi nevén - csekkel is.

  Az adóhivatal – igény esetén – biztosítja a tartozás rendezéséhez szükséges csekkeket, melyek telefonon, postai-, illetve elektronikus úton is kérhetők, de személyesen is beszerezhetők az ügyfélszolgálatokon.

  Fontos, hogy befizetéshez csak a tartozással érintett adónemnek megfelelő csekket szabad használni és a közlemény rovatban feltétlenül szerepeljen a feladó adószáma, vagy az adóazonosító jele!

   

      Írásban a www.nav.gov.hu internetes honlapról letölthető a csekkigénylő űrlap.

  1.   Elektronikusan a Letöltések/Nyomtatványkitöltő programok/Csekk menüpontból kell a „Kérelem Postai készpénz-átutalási megbízás (csekk) igényléséhez” (CSEKK) nyomtatványt letölteni és továbbítani.       
  2.    postán feladva a Letöltések-egyéb/Adatlapok, igazolások, meghatalmazás minták menüpontból lehet kiválasztani és kinyomtatni az adatlapot.

      Telefonon a helyi tarifával hívható NAV Általános Tájékoztató Contact Center a 06-40/42-42-42 számon, illetve mobil hálózaton belül a 06-20/33-95-888, a 06-30/33-95-888, vagy a 06-70/33-95-888 számon.
  A telefonos tájékoztatás hétfőtől csütörtökig 8.30-16 óráig, pénteken 8.30-13.30 óráig vehető igénybe.

  2012-10-24