Fokozott ellenőrzés a támogatott beruházásoknál


 • Top Céginfó
  aug 20, 2013

  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal idén kiemelten ellenőrzi a nagyobb uniós támogatással megvalósuló beruházásokat. Az eddigi tapasztalatok alapján ezek a vállalkozások többnyire szabályosan foglalkoztatják alkalmazottaikat. A be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató vállalkozás alkalmazottanként 1 000 000 forintig terjedő mulasztási bírsággal is sújtható.

  Fokozott ellenőrzés a támogatott beruházásoknálMivel a támogatott beruházások döntő többsége építőipari, így az ellenőrzések célja elsősorban a be nem jelentett alkalmazottakat foglalkoztatók kiszűrése.
  A NAV kollégái indokolt esetekben adóellenőrzést megalapozó adatgyűjtést is végeznek. Ezen adatgyűjtések a hivatali rendszerekben ismert és az adózók által átadott adatok egyeztetésén túl kitérnek a valós tárgyi eszközök felmérésére, az alkalmazottak létszámára, a számviteli szabályozás valódiságára és természetesen az adott beruházás előtt kötött szerződésekre, alvállalkozói szerződésekre és azok tartalmára is.

  Dél-Alföldön év eleje óta 81 ilyen ellenőrzést végzett a NAV. Bács-Kiskun megyében 10 beruházás ellenőrzéséből 5 esetben, Békés megyében 31 beruházás ellenőrzéséből 3, Csongrád megyében 40 beruházás ellenőrzéséből 8 alkalommal találtak valamilyen szabálytalanságot.

  Az eddigi tapasztalatok alapján a foglalkoztatottak bejelentési kötelezettségét ritkábban szegik meg. Ez jóval az átlagos – 40%-os – szint alatt van, ami nagyban köszönhető az ilyen beruházások uniós finanszírozásának és az ehhez kapcsolódó szigorú előírásoknak, másrészt a sok ellenőrzésnek.

  A be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató vállalkozás alkalmazottanként 1 000 000 forintig terjedő mulasztási bírsággal is sújtható.
  Forrás: nav.gov.hu