A fogyasztóvédelem mint partner


 • Top Céginfó
  feb 26, 2013

  A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) partnerének tekinti a vállalkozásokat. Ennek érdekében vezették be a pozitív vállalkozói listát, a Fogyasztóbarát tanúsítvány rendszerét, útjára indították a Nemzeti fogyasztóvédelmi konzultációt, a Nemzeti fogyasztói termékkosár programot.
   

   Fogyasztóvédelem mint partner
  A Fogyasztóbarát tanúsítványt eddig 7 vállalkozás vehette át.
     Olyanok pályázhatnak erre, amelyek valamennyi hatóság feltételeinek megfelelnek, illetve a jogszabályi követelményeken túl, plusz szolgáltatást nyújtanak ügyfeleiknek.

   

  Fogyasztóbarát tanúsítvány: 2012 márciusában hirdette meg a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Európában egyedülálló kezdeményezésként a Fogyasztóbarát Tanúsítványok elnyerésére irányuló pályázatát, amelynek első díjazottjai 2012. október 2-án vehették át a tevékenységük elismerését jelentő dokumentumokat.

   

  A pozitív listára eddig több mint 1800 olyan jogkövető vállalkozás került fel, amelyek ellen nem érkezett fogyasztóvédelmi panasz.

  Pozitív lista: A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság 2011. márciusától bevezette a vállalkozások pozitív listáját. Az NFH honlapján - és írásunk alján a csatolmányban is - megtalálható azoknak a vállalkozásoknak a névsora, amelyeknél három országos vizsgálati program során sem talált semmilyen rendellenességet a hatóság, a megelőző egy évben pedig nem alkalmaztak velük szemben szankciót, illetve nem volt megalapozott panasz ellenük.

  A pozitív lista jelenleg az árfelszámítással, jótállással-szavatossággal, idegenforgalmi ellenőrzéssel  kapcsolatos témavizsgálat során vizsgált vállalkozásokat tartalmazza, tájékoztatjuk, hogy a lista folyamatosan bővülő.

  2013. január 31-én a pozitív listán szereplő vállalkozások száma: 1845
  A
  pozitív listáról eltávolított vállalkozások száma: 18
   

  A fogyasztóvédelem mint partnerA havonta frissülő Nemzeti fogyasztói termékkosárba olyan árucikkek kerülhetnek bele, amelyek valamilyen elismerésben részesültek, illetve a vásárlók is folyamatosan szavazhatnak ezekre az NFH honlapján.

   
  Az NFH példát mutat abban a tekintetben, hogy egy hatóságnak, nem csupán "noszogatnia", hanem dicsérnie is kell a vállalkozásokat.

  A járási kormányhivatalok felállításával egyszerűsödött a vállalkozók ügyintézése is, hiszen a hivatalok este 8 óráig, vagyis a hivatalos munkaidő után is nyitva tartanak.