Februárban több áfa, jövedéki adó és társasági adó bevétel keletkezett


 • Top Céginfó
  már 22, 2012

  9,6 százalékkal több általános forgalmi adó, 4,8 milliárd forinttal azaz 24,4 százalékkal több társasági adó és 10,2 milliárd forinttal, azaz 19,4 százalékkal magasabb összegű jövedéki adó folyt be az államkasszába az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Az egyszerűsített vállalkozói adóból (EVA) hasonló összegű bevétel keletkezett, mint egy évvel korábban.

   

  Februárban általános forgalmi adóból 173,6 milliárd forint bevétele keletkezett a költségvetésnek, ami az egy évvel korábbinál 15,2 milliárd forinttal, 9,6%-kal magasabb összeg. Az egy évvel előbbi teljesítéshez képest realizált magasabb bevétel hátterében elsősorban az áfakulcs-emelés hatása áll.

  A cégautóadóból a februári hónap során – az egy évvel korábbihoz hasonló összegű – 0,7 milliárd forint bevétel származott.

  Február hónapban a központi költségvetésnek 24,6 milliárd forint bevétele származott a társasági adóból, amely a 27,5 milliárd forintos bruttó befizetés és a 2,9 milliárd forintnyi kiutalás különbsége. Ez a bevétel 4,8 milliárd forinttal (24,4%-kal) magasabb a 2011. év februári bevételénél, a befizetések 1,8 milliárd forinttal (7%-kal) nőttek, a kiutalások pedig 3 milliárd forinttal (51,6%-kal) csökkentek.

  Az egyszerűsített vállalkozói adóból a tárgyhónapban 3,1 milliárd forint bevétel keletkezett. Az adózók 2012 második hónapjában hasonló összegű egyszerűsített vállalkozói adót fizettek, mint egy évvel korábban.

  Az energia adóból – az előző év azonos havi értékével megegyezően – 1,8 milliárd forint folyt be a költségvetésbe ebben a hónapban.

  A környezetterhelési díj mérlegsoron – a jóváírások és terhelések egyenlegeként – 0,1 milliárd forint bevétel keletkezett.

  Játékadóból
  az év második hónapjában 6,4 milliárd forint bevétel keletkezett a központi költségvetésben, amely 2,2 milliárd forinttal magasabb a 2011. évi azonos havi befizetésnél, ami jórészt az adómérték-emelkedés hatása.

  Az egyéb befizetések jogcímen februárban 1,4 milliárd forint bevétel keletkezett.

  A pénzügyi szervezetek 2010-ben bevezetett különadója címén februárban 0,1 milliárd forint bevétel keletkezett.

  A szintén 2010-ben bevezetett egyes ágazatokat terhelő különadóból februárban 45,6 millió forint bevétel folyt be.

  Jövedéki adóból a február hónapban realizált bevétel 62,5 milliárd forintot tett ki, amely az egy évvel előbbi bevételhez képest 10,2 milliárd forinttal,19,4%-kal magasabb. Az üzemanyagok esetében 33,3 milliárd forint jövedékiadó-bevétel keletkezet. A dohánytermékek körében az egy évvel korábbinál 9,5 milliárd forinttal több, 25,0 milliárd forint összegű jövedéki adó folyt be a költségvetésbe, ami az adóemelések hatásával hozható összefüggésbe. A szeszesitaloknál és egyéb termékeknél 4,2 milliárd forint összegű teljesítés történt.

  A regisztrációs adóból az év második hónapjában 0,9 milliárd forintos bevétele keletkezett a költségvetésnek, ami csupán egyharmada a tavalyi év azonos időszaki teljesítésének.

  A személyi jövedelemadó államháztartási szintű bevétele az év második hónapjában 126,9 milliárd forint volt, amely a 129,2 milliárd forintos bruttó befizetés és a 2,3 milliárd forintnyi kiutalás egyenlegeként képződött. Ez a bevétel 3,6 milliárd forinttal, 3%-kal magasabb az egy évvel korábbi összegnél. 2012 februárjában az előző év azonos hónapjához képest a befizetések 4,6 milliárd forinttal (3,7%-kal), a kiutalások pedig 1,0 milliárd forinttal (75% kal) növekedtek. A magasabb teljesülés hátterében már jelentkezik a 16% os, adójóváírás nélküli arányos egykulcsos adórendszer, valamint az elvárt béremelések hatása, amely várhatóan bevételnövelő szerepét a későbbiekben fejti ki erőteljesebben.

  Az illeték befizetések februári összege – a tavalyi év második havi bevételéhez képest 37,4%-kal, 2,2 milliárd forinttal magasabb értéket – 8,1 milliárd forintot tett ki. A növekedés jórészt a megyei önkormányzatok támogatási rendszerének változásával hozható összefüggésbe. A megyei önkormányzatok 2012 januárjától már nem részesülnek e jogcím bevételéből, helyette normatív támogatás érvényesül.

  A magánszemélyek jogviszonyának megszűnéséhez kapcsolódó egyes jövedelmekre bevezetett 98%-os különadóból a központi költségvetésnek februárban 103,8 millió forint bevétele keletkezett

   

  2012-03-23

  Forrás: kormány.hu - Nemzetgazdasági Minisztérium