Eu-kártya vagy utasbiztosítás?


 • Top Céginfó
  máj 22, 2015

  Külföldi utazás előtt ajánlott kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, hogy baj esetén ellássanak minket. Nem mindenre elég az Eu- kártya, érdemes mellé utasbiztosítást is kötni. Mit biztosít az EU-kártya és mit az utasbiztosítás?

  Eu-kártya vagy utasbiztosítás?

  A külföldi kórházi, egészségügyi ellátáshoz a magyar utazók sokszor tévesen azt hiszik elegendő az itthon használatos TAJ-kártya. Az EU-kártya felmutatásával térítésmenetesen csak életmentést, illetve elsősegély ellátásokat nyújtják számos országban, a többiért önrészt kell fizetni.

  Az Európai Egészségbiztosítási Kártyát (Eu-kártyát) többféleképpen is lehet igényelni:

  • a kormányhivataloknál személyesen,
  • postai úton egy formanyomtatvány segítségével vagy
  • Ügyfélkapun keresztül.

  Személyes igénylés esetén egy személyazonosító okmányra és a TAJ kártyára van szükség; csak azok kaphatják meg, akik Magyarországon egészségügyi szolgáltatásra jogosultak (tb-t fizetnek, nyugdíjasok vagy nappali tagozatos diákok).
  A kártyát aztán helyben kiállítják.

  Ha postai igénylés történik, akkor tértivevényes küldeményként kapja meg az igénylő. Az igénylőlap mellé csatolni kell a személyes okmányok fénymásolatát. Ha pedig a diák 18 éven aluli, szülői meghatalmazásra és hozzájárulásra is szükség van.

  A kártya sem jelent garanciát

  A kártya tartalmi elemeit és a felhasználhatósági körét egy EU-s rendelet szabályozza, így valamennyi uniós országban ugyanarra jogosítja az azzal rendelkezőket. Egy uniós vagy EGT-tagállamban átmeneti tartózkodás esetén a birtokos az orvosilag szükséges és indokolt ellátásokat a helyi egészségügyi rendszer közfinanszírozott szolgáltatójánál térítésmentesen veheti igénybe.

  Hogy mi számít ennek, azt mindig a kezelőorvos dönti el, és akár meg is tagadhatja a díjmentes ellátást. Ez történhet amiatt is, mert az európai országokban eltérő az a biztosítási csomag, amely ottani biztosítottaknak is jár.
  Magánszolgáltatót viszont semmilyen esetben sem finanszíroz az európai közfinanszírozási rendszer.

  Ajánlott utasbiztosítást is kötni

  Az Eu-kártya és az utasbiztosítás nem helyettesíti egymást, ezért mindkettő javasolt külföldi utazáskor. Utóbbi esetében ugyanis egy néhány ezer forintos befizetéssel milliós költségeket lehet elkerülni. Forrás: híradó.hu, Fotó: MTI Fotó