Eu kártya - a magyar lakosság 18 százalékának van csak, pedig ingyenes


 • Top Céginfó
  jún 24, 2014

  Magyarországon a társadalombiztosítási jogviszonnyal rendelkezők 18 százaléka igényelt uniós egészségbiztosítási kártyát. Az Eu kártya ingyenesen igényelhető, igazolja, hogy birtokosa külföldön is jogosult arra, hogy sürgősségi egészségügyi ellátást kaphasson.

  Megközelítette a 200 milliót azoknak a száma, akik rendelkeznek úgynevezett európai egészségbiztosítási kártyával.

      Tavaly négy százalékkal, vagyis 8 millióval bővült azok száma, akik igényelték az unió egészében sürgősségi ellátásra jogosító kék kártyát, így a tagállamokban társadalombiztosítással rendelkezőknek immár több mint fele rendelkezik ilyen kártyával.

      "A kártya az EU-ban, Svájcban, Liechtensteinben, Norvégiában és Izlandon is biztosítja a szükséges ellátást. Az, hogy egyre többen igénylik az európai egészségbiztosítási kártyát, azt bizonyítja, hogy az emberek bíznak az európai egészségbiztosítási rendszerben és a védelemben, amelyet a kártya jelent".

      A közlemény ismerteti, hogy a kártya ingyenesen igényelhető, igazolja, hogy birtokosa külföldön is jogosult arra, hogy az adott ország polgáraival azonos feltételekkel kaphasson sürgősségi egészségügyi ellátást, elfogadása pedig kötelező.

  Eu kártya - a magyar lakosság 18 százalékának van csak, pedig ingyenes

      Ezzel az esetek túlnyomó többségében Brüsszel szerint nincs is gond, előfordul ugyanakkor, hogy egy-egy egészségügyi szolgáltató nem megfelelően tájékozott, ezért elutasítja a kártyát. Ennek visszaszorítására Brüsszel tájékoztatási kampányt javasol mind a páciensek, mind az orvosok körében.

      A bizottság arra is felhívja a figyelmet, hogy ha valahol elutasítják a kártyát, akkor a páciens lépjen kapcsolatba az adott ország egészségügyi hatóságaival, vagy ha ott is elutasítják, akkor saját tagállamától is kérhet segítséget. A brüsszeli testület végső soron kötelezettségszegési eljárást is kilátásba helyez, ha egy tagállam nem megfelelően ültette át a kártya kötelező elfogadását szabályozó uniós jogszabályt.

      A bizottság emellett arra is figyelmeztet, hogy a kártya teljesen ingyenes, és ha valaki pénzt kér érte, azt is jelezni kell az illetékes tagállami hatóságoknál.

      A bizottság egy táblázatot is közölt, amelyből kiderül, hogy egyes tagállamokban a lakosság minden biztosított tagja rendelkezik az uniós kártyával, ám a tagállamok között óriási eltérések tapasztalhatók. Magyarországon a nyilvántartás szerint a társadalombiztosítási jogviszonnyal rendelkezők 18 százaléka igényelt uniós egészségbiztosítási kártyát.

      Brüsszel nem mulasztotta el felhívni mindemellett a figyelmet arra sem, hogy a kártyához kapcsolódó információk, a tagállami hatóságok elérhetőségei, valamint az országonként sokszor különböző ellátási és finanszírozási modellre vonatkozó információk mind elérhetőek mobiltelefonos alkalmazáson keresztül, amely a legjelentősebb mobiltelefonos operációs rendszerek mindegyikére letölthető.