Eltitkolt milliók a használtautó-kereskedőknél


 • Top Céginfó
  máj 05, 2014

  A NAV folyamatosan figyeli azokat, akik Nyugat-Európából használt autókat hoznak be továbbértékesítési céllal. Kiszűrhető abból, hogy a regisztrációs adót ugyan megfizeti a magánszemély, de az értékesítést követően az szja-t már nem. Volt olyan, aki 20 autót is így adott el. Akik rajtakapnak emelt összegű adóbírságot és késedelmi pótlékot is szabnak ki rá.

  Eltitkolt milliók a használtautó-kereskedőknél

  Az elmúlt időszakban a NAV Dél-alföldi régiójának revizorai több milliós adózatlan bevételeket tártak fel olyan magánszemélyeknél, akik bejelentkezés és adószám nélkül kereskedtek használt autókkal.

   A NAV folyamatosan figyeli a rendelkezésére álló adatokat, melyekből azonnal kiszűrhetőek azok az esetek, ahol a magánszemélyek a külföldről rendszeresen behozott használt autók után ugyan megfizették a regisztrációs adót, azonban a gépjárművek értékesítése utáni szja-fizetési kötelezettségükről nem vallottak.

  Az esetek zömében magánszemélyek hoztak be Nyugat-Európából használt autókat azzal a céllal, hogy azokat Magyarországon továbbértékesítsék. Volt olyan, akinek a nevén néhány év alatt csaknem 20 autó fordult meg, és a behozatalt követő néhány héten belül értékesítette is a járműveket. Az ehhez hasonló körülmények egyértelműen arra utalnak, hogy  üzletszerűen, haszonszerzés céljából hozták be  és adták el a kocsikat.

  A vizsgálatok hatékonyságát nagyban növeli, hogy a NAV már a kiválasztáshoz lekérdezheti a gépjármű-nyilvántartási adatokat és konkrét ügyben információkat, illetve adásvételi szerződéseket kérhet a gépjármű-nyilvántartást vezető Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalától is.

  A NAV revizorai az ilyen típusú ellenőrzések során már eddig is több esetben milliós eltitkolt bevételeket tártak fel. A szándékos bevétel-eltitkolás miatt a meg nem fizetett adón túl, emelt összegű adóbírságot és késedelmi pótlékot is kiszabtak. A szankciók ilyen esetben elérhetik, vagy akár meg is haladhatják az adóhiány összegét.