Elmaradt szemétdíjat a NAV hajtja be


 • Top Céginfó
  nov 14, 2014

  Az elmaradt szemétdíjat és a késedelmi kamatot a NAV szedi be. A szemétdíj végrehajtásakor a NAV inkasszót adhat ki, jövedelmet tilthat le, gépjárművet, készpénzt, illetve ingó- és ingatlanvagyont foglalhat.

  Elmaradt szemétdíjat a NAV hajtja be

  Sokan meglepődhettek az elmúlt másfél évben, hogy az elmaradt hulladékgazdálkodási díjat (közismertebb nevén szemétdíjat) a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hajtja be.

  A NAV a hulladékgazdálkodási közszolgáltatók megkeresésére indítja meg a végrehajtási eljárást, amely alapján beszedi az elmaradt szemétdíjat, a késedelmi kamatot és a felmerült végrehajtási költségeket.

  A szemétdíj végrehajtásakor a NAV inkasszót adhat ki, jövedelmet tilthat le, gépjárművet, készpénzt, illetve ingó- és ingatlanvagyont foglalhat.

  A végrehajtási eljáráskor az adósnak 5 ezer forint végrehajtási költségátalányt kell fizetnie, továbbá az eljárás során felmerülő ingó- és ingatlanfoglalások, valamint helyszíni eljárások költségei szintén őt terhelik.

  A szemétdíjra lehet fizetési könnyítést kérni közvetlenül a hulladékgazdálkodási szolgáltatótól, a kérelem elbírálásának időtartama alatt a végrehajtás szünetel.

  Kedvező döntés esetén – amennyiben a havonta esedékes részleteket maradéktalanul befizetik – a további végrehajtási procedúra elkerülhető.Forrás: Fejér Megyei Adóigazgatóság