Egyszerűen kiszámíthatjuk: mennyi jár táppénzre, gyedre


 • Top Céginfó
  júl 25, 2013

  Egyszerűsödtek a szabályok, amelyekkel a jövőben kiszámítják, hogy kinek mennyi táppénz, terhességi-gyermekágyi segély és GYED jár.
  Az új rendszerben is ugyanazok lesznek jogosultak az ellátásokra, akik eddig is, de kevesebb papírmunka árán juthatnak hozzá. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár szerint az új rendszer kiszámíthatóbb a korábbinál.

  Egyszerűen kiszámíthatjuk: mennyi jár táppénzre, gyedreEddig a 180 napos átlagjövedelmem alapján állapították meg a gyed összegét és ebbee beleszámított a más munkáltatónál szerzett jövedelem is, ha volt ilyen. Július 15-től viszont már csak azt a munkaviszonyból származó jövedelem számít, amit az ellátás igénylésekor kap a várandós anya.

  Az új szabályozás ugyanakkor türelmi időt is hagy az átállásra. Akinek 2014. május 11. előtt születik gyermeke, azoknak a régi és az új szabályok szerint is ki kell számolni a járandóságot, és a kedvezőbbet kell folyósítani.

  Hasonlóképpen változtak a táppénz szabályai. Ennek számításakor az új rendszer szerint csak annál a munkáltatónál kapott jövedelem a mérvadó, ahol éppen dolgozik a munkavállaló, amikor megbetegszik.

  Az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál azt mondták: az új rendszer kiszámíthatóbbá teszi minden érintett életét.

  Bagolyné Hampó Anita, a Pénzbeli ellátási és ellenőrzési főosztály fősztályvezető-helyettese szerint az érintettek könnyebben Ki tudják számolni, hogy mennyi  táppénzt vagy babájuk mellett mennyi ellátást fognak kapni. Sokkal egyszerűbb, kevesebb lesz a papírmunka is, ami szintén jó a munkavállalóknak, és jó a munkaadóknak is.

  Ugyancsak újdonság, hogy míg a gyermekápolási táppénz korábban csak arra az időre járt, amíg a szülők otthon gondozták a gyermeket, addig most már arra az időszakra is folyósítható, amikor a gyermeket kórházban kezelik.
  Forrás: híradó.hu

   

  Változások az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak kiszámításában