Egyre meredekebb lejtőn a magyar cégek


 • Top Céginfó
  dec 10, 2013

  2013. november végéig 30 752 céget töröltek a cégbíróságok. A megszűnő cégeknél kevesebb alakult novemberben, így folytatódik a társas vállalkozások számának lassú eróziója. A kötelező törzstőke emelése 2014-ben új végelszámolási hullámot indíthat el, ugyanis több mint 180 ezer kft-nek alacsonyabb a törzstőkéje 3 millió forintnál.

       A jelenlegi cégtörlési hullám még a 2012-es felszámolási és végelszámolási dömping eredményeként dübörög végig a gazdaságon.

  2013. november végéig 30 752 céget töröltek a cégbíróságok, ez kétezerrel több, mint a 2010-es egész éves rekord.

  Tovább emelkedik a felszámolások, végelszámolások száma

     

  A kötelező törzstőke emelése jövőre új végelszámolási hullámot indíthat el.
      Bár a gazdaság az élénkülés jeleit mutatja, a folyamat még biztosan nem olyan kiterjedt, hogy érdemben növelje a vállalkozási kedvet. Ezt támasztja alá az is, hogy még a növekedési kilátásokat jól jellemző építőiparban sem emelkedik a működő cégek száma.
     
  A hatóságok által kezdeményezett kényszertörlések idővel átveszik a vezető szerepet a megszűnéshez vezető okok között.
     
  A jelenleg működő kft.-k közül több mint 180 ezer céget érint az a jogszabályi változás, amely szerint törzstőkéjüket 2016 márciusáig 3 millió forintra kell emelni.

   A cégek 25 százaléka valószínűleg gond nélkül képes lesz a tőkeemelésre, és a tulajdonosok jó eséllyel meg is hozzák a szükséges döntést a költséges átalakulás helyett. A társaságok többsége ugyanakkor vélhetően vagy az átalakulás, vagy a végelszámolás mellett fog dönteni.

  Biztos lesznek olyan cégek is, amelyek csak az átalakulás és a banki igazolás pillanatában rendelkeznek majd a megfelelő jegyzett tőkével, utána pedig már csak a nehezen nyomon követhető házipénztárban lesz meg a megfelelő összeg.

      Az érintett kft.-k 75 százaléka ugyanis 10 millió forint alatti árbevétellel működik, illetve jelentős részük kényszervállalkozás, így számukra nyilvánvalóan nehézséget fog okozni a törzstőke felemelése.

  A cégek bizonyos körében a tulajdonosok képesek lennének ugyan, de nem hajtják majd végre az emelést, hiszen ezzel megemelkedne a tagok felelőssége és vesztenivalója is a társaságban.

      A felelős, de anyagiakban korlátozott cégtulajdonosok feltehetőleg a betéti társasággá alakulás mellett döntenek, a passzívabb vagy a további működést túl kockázatosnak ítélő tagok azonban várhatóan a végelszámolást választják.

  Nehéz megbecsülni, hogy ez mikor jelenik meg a cégstatisztikában. A végelszámolások növekedése feltehetően már 2014-ben megindul.

  Forrás: mti