Egyre jobban sújtja válság a mikro- és kisvállalkozásokat


 • Top Céginfó
  ápr 10, 2013

  A dél-alföldi megyék mellett a fővárosban és Pest megyében is emelkedtek a bedőlési mutatók az elmúlt 12 hónapban. A válság továbbgyűrűző hatásai elérték az ország legfejlettebb, közép-magyarországi régióját is. Tovább nőtt az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásával, a gépjármű-kereskedelemmel, a kiskereskedelemmel és a vendéglátással foglalkozó cégek bedőlési aránya 2012. április 1-je és 2013. március 31-e között.
   

  Jobban sújtja válság a mikro- és kisvállalkozásokatA számítógépek, elektronikai termékek és a bútorgyártás területén is romlott kissé a helyzet. Összességében továbbra is az építőipar területén a legmagasabb, 6,6 százalékos a bedőlési arány, ami a felújítások, az építkezések és a beruházások elmaradásával magyarázható.

   A belső fogyasztás visszaesése továbbra is sújtja a vállalkozásokat. Nemcsak az élelmiszerek, illetve a tartós fogyasztási cikkek kereskedelmével foglalkozó cégek körében nőtt a felszámolások, csődök aránya, hanem például a pénzügyi szolgáltatások, a művészet, a szórakozás és a szabadidő területén is. A szakember szerint a háztartások részben kényszerűségből, részben önként visszafogták kiadásaikat. Azokban a családokban, ahol valaki munkanélküli lett, vagy ahol hiteleket törlesztenek, nem jut annyi pénz élelmiszerre és szórakozásra, mint korábban. A többiek pedig egyelőre kivárnak a vásárlásokkal.

      A folyamat az ágazatok szerkezetére nézve nem egyértelműen negatív. Bár a fogyasztás visszaesése mellett sok vállalkozás küszködik a hitelek hiányával és a bankok szigorú garanciavállalási előírásaival, a felszámolások és csődök hosszú távon oda vezetnek, hogy jellemzően a stabil, jó stratégiával versenyző vállalkozások maradnak talpon. Ez pedig erősebb, kevésbé sérülékeny ágazati és gazdaságszerkezetet hoz létre regionális és országos szinten is.

      Az adatok szerint a dél-alföldi megyék mellett a fővárosban és Pest megyében is emelkedtek a bedőlési mutatók az elmúlt 12 hónapban. A válság továbbgyűrűző hatásai elérték az ország legfejlettebb, közép-magyarországi régióját is.

  Ugyanakkor Vas megye kivételével a Nyugat-Dunántúl minden megyéjében csökkent a felszámolások, csődeljárások aránya, ahogy az Észak-Alföldön is.

   Komárom-Esztergom megyében harmadára csökkent a bedőlési mutató, az itt működő - elsősorban autóipari - cégek ugyanis már korábban csökkentették kapacitásaikat, jelenleg pedig kivárnak. Meglévő beszállítói körüket ellátják munkával, amelyek pedig nem kaptak elegendő megrendelést, már korábban bedőltek.

   

  2013-04-10
  Forrás: mti