Egészségügyi járulékot fizetni akkor is kell, ha nincs munkaviszonyban


 • Top Céginfó
  okt 09, 2014

   Egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni akkor is kell, ha nincs munkaviszonyban. Azoknak a diákoknak, akik a nyáron befejezték tanulmányaikat, és még nincs munkahelyük decembertől már nekik is kell.

  egészségbiztosítási járulékot akkor is fizetni kell, ha nincs munkaviszony

  Azoknak a diákoknak a diákigazolványa, akik tanulmányaikat nappali tagozaton a nyáron befejezték, október 31-ig érvényes, ezután még 45 napig, vagyis december 15-ig jogosultak egészségügyi ellátásra.

  Ha addig nem tudnak elhelyezkedni, illetve más jogcímen sem szereznek jogosultságot egészségügyi ellátásra, december 16-tól egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetniük.

      A tájékoztatás szerint jelenleg ennek összege havonta 6810 forint. Ha a kötelezettség nem áll fenn a teljes naptári hónapra, a napi összeggel kell számolni, ez jelenleg 227 forint. A járulékot fizetést az érintett helyett más, például családtag is fizetheti.

      A járulékfizetési kötelezettség bejelentéséhez a 14T1011-es adatlapot kell kitölteni, amely beszerezhető az adóhivatal ügyfélszolgálatain, vagy letölthető a www.nav.gov.hu oldalról. A nyomtatványt postán vagy személyesen, illetve az Ügyfélkapun keresztül elektronikusan lehet eljuttatni a NAV-hoz. Forrás: mti