Csökkent a munkanélküliek aránya az utóbbi vizsgált időszakban


 • Top Céginfó
  jan 04, 2015

  A munkanélküliek aránya az eurózóna 18 tagállamában átlagosan 11,5 százalék, az egész unióban átlagosan 10 százalék volt októberben.

  Csökkent a munkanélküliek aránya az utóbbi vizsgált időszakban

  A munkanélküliség 7,4 százalékra csökkent Magyarországon az Eurostat októberi, szezonálisan kiigazított adatai szerint; a 28 uniós tagállam közül Magyarország csökkentette a legnagyobb mértékben a munkanélküliséget az elmúlt évben - adta hírül a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

   Az adatok szerint az eurózóna 18 tagállamában átlagosan 11,5 százalék, az egész unióban átlagosan 10 százalék volt a munkanélküliségi arány.

   Az Eurostat közleménye szerint Magyarországon 2013 októbere és 2014 októbere között 2,1 százalékponttal, 9,5 százalékról 7,4 százalékra csökkent a munkanélküliség.

  Egy év alatt ez a legnagyobb mértékű csökkenés az EU 28 tagállama közül, amellyel Magyarország közvetlenül Svédország, Belgium és Finnország előtt áll - hívta fel a figyelmet az NGM.

   A fiatalok munkanélküliségének csökkentésében is jelentősek az eredmények, októberben a magyar 15-24 évesek körében 19,4 százalék volt a munkanélküliek aránya, ami alacsonyabb az Európai Unió 22,3 százalékos átlagánál. Az ifjúsági munkanélküliség 5 százalékponttal csökkent az elmúlt egy év alatt, ez a tagállamok között a harmadik legnagyobb mértékű javulás.
     

  Magyarország néhány évvel ezelőtt még az EU sereghajtói közé tartozott a foglalkoztatást tekintve, mára viszont a munkaerő-piaci helyzet javulási ütemében is éllovas az ország.

  Hozzátette ugyanakkor, hogy a kedvező folyamatok ellenére újabb foglalkoztatási intézkedésekre lesz szükség ahhoz, hogy tovább csökkenjen a munkanélküliség.