Csak egy kártya kell az azonosításhoz: Nemzeti Egységes Kártyarendszer


 • Top Céginfó
  nov 02, 2012

  A Nemzeti Egységes Kártyarendszer kibocsátásáról még 2010-ben döntött a kormány, melynek lényege, hogy  egy-egy kártyával több helyen is azonosíthatjuk magukat. A Nemzeti Egységes Kártyarendszer (NEK) kiváltja a személyazonosító igazolványt, a jogosítványt, a diákigazolványt, a taj-kártyát, továbbá az állami intézmények belépőit. Az útlevelet nem érinti az egységesítés.

   

  A Nemzeti Egységes Kártyarendszer (NEK) kiváltja a személyazonosító igazolványt, a jogosítványt, a diákigazolványt, a taj-kártyátÍgy a jelenleginél kevesebb igazolvánnyal, kártyával rendelkezünk majd, illetve egy-egy kártyával több helyen is azonosíthatjuk magukat.

  A kártyarendszer létrehozásával egyszerűbbé és olcsóbbá válik az okmányok igénylési folyamata is. 

  Az érintett okmányok között van például a személyazonosító igazolvány, a jogosítvány, a diákigazolvány, a taj-kártya, továbbá az állami intézmények belépői.

  Az útlevelet azonban nem érinti az egységesítés.
  Az új típusú diákigazolványok kiadása a Nemzeti Egységes Kártyarendszer (NEK) megvalósításának első állomása.

  A rendszer bevezetését követően a diákok és a nyugdíjasok a leendő Nemzeti Egységes Kártyarendszer segítésével tudják igénybe venni a közösségi közlekedést, illetve az őket megillető kedvezményeket. 

  Egyéb közigazgatási eszközök az egyszerűsítésre

  Az Egyszerűsítési program mellett - amely az eljárások egyszerűsítését foglalja magába -, egyéb eszközökkel is segíti a kormány az állampolgárok dolgát. Ilyen például, hogy 2011 júliusától lehetőség van arra, hogy az ügyfelek emailen vagy SMS-ben automatikus értesítést kapjanak az okmány elkészültéről. 2011 januárjától magasabb fordulatszámra kapcsolt a közigazgatás, már naptári napokban, és nem munkanapokban számolják a hatóságok az ügyintézési határidőt.

  2014-re 300-ra bővül a Kormányablakok száma az ott elintézhető ügyek pedig megsokszorozódnak, Akár 2500 ügyet lehet majd intézni egy helyen a tervezett egyablakos ügyintézésnek köszönhetően.

  2013-tól pedig az ügyintézések könnyítését szolgálják járási hivatalok, különösen a vidéken élő emberekét. 2013 januárjától országszerte 175 járási, a fővárosban pedig 23 kerületi kormányhivatal kezdi meg működését.
   

  A Nemzeti Egységes Kártyarendszer (NEK) kiváltja a személyazonosító igazolványt, a jogosítványt, a diákigazolványt, a taj-kártyát, Az útlevél ügyintézés már az idén érezhetően felgyorsult.

  2012. januártól lehetőség van arra, hogy az útlevelet a jelenlegi harminc napos ügyintézési idő mellett 7 napos, 3 napos vagy akár 24 órás ügyintézési idővel igényeljük a KEK KH által működtetett Központi Okmányiroda ügyfélszolgálatán, akár hétvégén is.

   

  2012-11-02