A cégjegyzéken ingyen vezethető át a továbbműködés


 • Top Céginfó
  júl 10, 2013

  Az új Polgári törvénykönyv (Ptk.) minden cégformára előírja azt, hogy a tagoknak a továbbműködésről dönteniük kell, ennek átvezetése a cégjegyzéken illeték-, illetve közzétételi költségmentes. A kft-knek 2016. március 15-ig kell a törzstőkéjüket felemelni 3 millió forintra.

  A cégjegyzéken ingyen vezethető át a továbbműködésAz utóbbi szabályt a Ptk.-t hatályba léptető törvény tervezete tartalmazza, amely a kormány honlapján jelent meg.

      Az új Ptk. jövő év március 15-én lép hatályba. A már bejegyzett cégeknek ezt követően az első taggyűlésükön dönteniük kell a továbbműködésükről. A végső határidő a közkereseti, valamint a betéti társaságoknál 2015. március 15., míg a korlátolt felelősségű, illetve részvénytársaságoknál 2016. március 15.

      A Ptk. által megkövetelt előírásokat a cégbíróságok illeték, illetve közzétételi költség nélkül vezetik át a cégjegyzéken. Amennyiben a változásbejegyzési kérelem mást is tartalmaz, azért már fizetni kell.

      A kft.-knek nem kell a Ptk. hatályba lépését követő első taggyűlésükön felemelniük a törzstőkéjüket 3 millió forintra, ennek végső határideje 2016. március 15.

      A Ptk. hatályba lépését követően csak zrt.-t lehet alapítani, amely a tőzsdére vitelkor válik nyilvános társasággá. Az új Ptk. hatályba lépéséig alapított és bejegyzett nyilvános cégek 2016. március 15-ig kötelesek részvényeiket bevezetni a tőzsdére, vagy pedig más társasági formát kell - ugyaneddig a határidőig - választaniuk.

      A szövetkezeteknek is 2015. március 15-ig kell dönteniük a továbbműködésükről, és ezek cégbírósági bejegyzése is ingyenes.

  Forrás: mti