A cégek fele megszűnt a válság óta


 • Top Céginfó
  ápr 04, 2013

  Több mint 176 ezer gazdálkodó szervezet nem élte túl az elmúlt öt év megpróbáltatásait. 2013. februárban a rövid hónap ellenére 2529 cég szűnt meg Magyarországon.
  2013. januárban 2401 cég szűnt meg hazánkban, 61 százalékkal több, mint amennyit a megelőző év azonos időszakában töröltek a cégbíróságok.  A 2401 megszűnt cégből 428 építőipari cég volt.

   

  A cégek fele szűnt meg a válság ótaMagyarországon a 2008-ban még működő vállalatok 35 százaléka szűnt meg, és további 15 százalékra becsülhető azon vállalkozások aránya, amelyek "alvó állapotban" vannak.

  A válság előtt létező cégek fele mára kikerült a gazdasági vérkeringésből, és a maradék ötven százaléknak is komoly problémákkal kell szembenéznie.

  Az építőipar, a fuvarozás, az élelmiszer-feldolgozás különösen nehéz helyzetben van, míg a kevésbé tőkeigényes, szellemei tevékenységre alapuló szektorok még sikeresnek is mondhatók.
  Nagy különbségek vannak azonban szektorokon belül is: a cégek egy kis része sikeresen veszi az akadályokat, mások ellehetetlenülnek.

  A fennmaradáshoz az Opten szerint nemcsak rugalmasság és jó stratégiai döntések kellenek, elengedhetetlen az is, hogy a cégek jól válasszák meg, kivel működnek együtt, meglevő partnereiket pedig folyamatosan monitorozzák.

  A mai forráshiányos helyzetben egy-egy rossz partner, üzlet, kifizetetlen vagy késve fizetett számla nagyon könnyen elviheti az egész éves eredményt; a bedőlt cégek pedig láncreakciószerűen húzzák magukkal az óvatlan partnereket.

   

  Forrás: mti, opten
  2013-04-04