A cég pénztárából kivett jövedelem után adózni kell


 • Top Céginfó
  feb 27, 2014

   A gazdálkodónak minden kifizetett jövedelemből egyebek mellett adóelőleget kell levonnia és befizetnie. Ha ezt nem teszi, mulasztási bírságot és késedelmi pótlékot állapít meg a NAV a társaság terhére.

  A kifizetőtől származó, összevont adóalapba tartozó jövedelem után a kifizetőnek százalékos egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettsége is keletkezik, amely az adózás előtti eredményt csökkenti.

  24 millió forint mulasztási bírság és késedelmi pótlék elmaradt adóelőleg fizetés miattA vállalkozásból kivont jövedelem után a tényleges haszonhúzóknak pedig személyi jövedelemadózniuk kell.

  Ezeket a szabályokat szegte meg az a társaság, amelynél a NAV egy konkrét vizsgálat során alaptalan költségelszámolást fedezett fel, ugyanis fiktív, gépjárművek szervizeléséről szóló számlák kerültek a könyvelésbe.

  A számlák ellenértékét a társaság két ügyvezetője vette fel a cég pénztárából.
  A bizonylatok alapján személyenként is megállapítható volt a kivett összeg nagysága, összesen 65 millió forint.

  Ezután az összeg után a társaság nem vont adóelőleget és egészségügyi hozzájárulást (eho), az ügyvezetők pedig nem fizettek személyi jövedelemadót.

  A NAV mintegy 24 millió forint mulasztási bírságot és késedelmi pótlékot, eho címén több mint 7 millió forintot szabott ki a társaság terhére.

  Az ügyvezetőknek pedig várhatóan 26 millió forintot kell befizetniük az elmaradt személyi jövedelemadó és különadó miatt.
  Forrás: Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóság