Bosszantóak az online videohirdetések


 • Top Céginfó
  jún 17, 2013

  Csaknem minden harmadik magyar internetezőt zavarnak a YouTube videók alatt megjelenő hirdetések, míg a PR-cikkeket és a Google hirdetéseket hasznosnak tartjuk. A Facebookon megjelenő hirdetések kevésbé zavarják a magyar internetezőket. A Facebook hirdetéseit a nők kedvelik a leginkább – derült ki egy az online reklámok megítélését vizsgáló független felmérésből.

  Bosszantóak az online videohirdetésekA felmérés során ezer magyar válaszadót kérdeztek meg arról, hogy milyen típusú online reklámokat tartanak informatívnak és melyeket bosszantónak. Az eredményekből az derült ki, hogy legjobban a YouTube videók alatt megjelenő hirdetések zavarnak minket, a PR-cikkeket viszont szívesen olvassuk. Az e-mailben érkező ajánlatok és a Google AdWords hirdetések mellett ezt a fajta kommunikációt tartják a leginformatívabbnak az internetfelhasználók, míg mindössze 6 százalékuk szerint bosszantóak a PR-szövegek.

  A hetente legalább egy alkalommal internetező felnőtt magyar lakosság harmada szerint kifejezetten idegesítőek az online videók előtt vagy közben felbukkanó reklámok. Ráadásul pont a fiatalok utálják a leginkább ezt a fajta hirdetési formát. A 18–29 éves korosztály esetében az elutasítási arány eléri a 40 százalékot, majd korcsoportonként csökken, így az 50 év felettieknek már csak 15 százalékát idegesítik a videók alatt elhelyezett reklámok.

  A Facebook jól csinálja
  A felmérés érdekes eredménye, hogy a Facebookon megjelenő hirdetések kevésbé zavarják a magyar internetezőket, mint a hagyományos bannerek. A legnagyobb közösségi portál oldalsó hirdetései mindössze a felhasználók 5 százalékának szúrják a szemét, de a szponzorált posztokkal kapcsolatban is csupán a felhasználók 10 százaléka fejezte ki nemtetszését.

  A közösségi háló hirdetései emellett hasznosságuk tekintetében megelőzik a hagyományos webes hirdetéseket: a szponzorált posztok és az egyéb Facebook hirdetések a válaszadók 16 százaléka szerint informatívak, míg a hagyományos bannereket csupán 10 százalék tartja hasznosnak. A Facebook hirdetéseit ezen belül a nők kedvelik a leginkább: a szponzorált posztok 11 százalékuk szerint informatívak, míg a férfiaknál ez az arány 6 százalék.

   

  sokakat zavarnak az online videohirdetések
  Nagyításhoz kattintson a képre!

   

  Kedvelt, de bosszantó
  A felmérés azt is alátámasztotta, hogy a fiatalok és az idősebbek másképpen viszonyulnak az online hirdetési felületekhez: a 18–29 évesek kevésbé tartják hasznosnak a hírleveleket, ugyanakkor fogékonyak a PR-cikkekre. A 30–39 évesek a Facebook szponzorált posztjaira kevésbé kíváncsiak, az ötvenes éveikben járó internetezőket pedig a PR-cikkek és a weboldalakon található bannerek bosszantják.

  Emellett kiderült, hogy az informatívnak tartott hirdetési formák nem feltétlenül kedveltek is. Jó példa erre az e-mail marketing, melyet a megkérdezettek közül a legtöbben (40 százalék) tartottak hasznosnak, viszont egyúttal a videohirdetések (30 százalék) után ezt ítélték meg a második legbosszantóbb (27 százalék) hirdetési formának.
  Forrás: hirado.hu