Borúlátóak a kisvállalkozások se pénz, se beruházás


 • Top Céginfó
  már 01, 2013

  Jelenleg a mikro- és kisvállalkozások csupán 14 százalékának van valamilyen hitele, ezen belül legnagyobb arányban, 46 százalékban folyószámlahitellel, 19 százalékban Széchenyi Kártya Folyószámlahitellel, illetve 10 százalékban vállalati hitelkártyával rendelkeznek. Mikro- és kisvállalkozások visszafogottak beruházások területén.

  kis- és középvállalkozások, mikrovállalkozások, beruházások, készpénz, hitel, bank, pályázatA kutatás adatai szerint a 300 millió forint alatti éves nettó árbevételű mikro- és kisvállalkozások több mint fele stagnál, ötöde pedig hanyatlik saját megítélése szerint.

  A hosszabb fizetési határidők vagy az egyáltalán nem fizető vevők, illetve az árbevétel szezonális ingadozása miatt kialakult helyzetben szükségessé válhat pótlólagos pénzügyi forrás bevonása.

  A kisvállalkozók keresik a kiutat, 43 százalékuk új ügyfelekre szeretne szert tenni, 21 százalékuk új piaci szegmenseket hódítana meg, 18 százalékuk pedig az innovációban látja a továbblépés kulcsát.

  Mikro- és kisvállalkozások visszafogottak beruházások területén: a cégek alig több mint harmada tervezi ezt a következő 12 hónapban, bár sok esetben ez a versenyképesség megőrzésének záloga.

  A vállalkozások túlnyomó többsége önerőből oldaná meg a beruházást, negyedük venne igénybe uniós vagy állami támogatást, és csak minden hetedik vállalkozás fordulna pénzintézethez forrásért.

   A tartózkodás egyik fő oka, hogy több mint harmaduk semmilyen fedezet nem tud biztosítani egy esetleges hitelfelvételhez, ez leginkább az 50 millió forint nettó éves árbevétel alatti legkisebbeket jellemzi.

  A fennmaradó kétharmad közül sokan magántulajdonban levő ingatlant kényszerülnének felajánlani.
   

   

  2013-03-13