Béren kívüli juttatás 2014 - Szép-kártya


 • Top Céginfó
  ápr 01, 2014

  A SZÉP Kártya feltöltése a munkáltató részéről évente maximum 450.000 Ft utalásával történhet. A béren kívüli juttatások közül a Széchenyi Pihenő Kártya keretösszege 3 alszámla között osztható meg: szállás, vendéglátás és szabadidő, rekreáció. A Szép-Kártya milyen belépőkre, milyen szolgáltatásokra vehető igénybe?

  béren kívüli juttatás - szép kártya 2014

  A SZÉP Kártya feltöltése évente maximum 450.000 Ft utalásával történhet a munkáltató részéről. A keretösszeg 3 zseb között osztható meg, legfeljebb az alábbi összegekkel:
  Szállás alszámla: 225.000 Ft/év
  Vendéglátás alszámla: 150.000 Ft/év
  Szabadidő, rekreáció alszámla: 75.000 Ft/év
  Figyelem! A vendéglátás és a szabadidő alszámlával lehet szállás, szálláshely költségét is fizetni, de ennek fordítottja már nem lehetséges.
  A munkáltató az összeg 30,94%-át adó + járulék címén fizeti az államkasszába, a juttatást más közteher nem terheli. A munkavállaló szemszögéből nincs levonás, azaz a Pihenő kártyán lévő összeg elkölthető az egyre bővülő SZÉP Kártya elfogadóhelyek szolgáltatásaira.

  SZÉP-Kártya aktiválása, használata
  A Szépkártya a bankkártyákhoz hasonló megjelenésű plasztiklap, melyre a munkáltatótól a cafeteria támogatás elektronikusan érkezik. A rendszerhez csatlakozott elfogadóhelyeken ezzel lehet fizetni.
  A Széchenyi Pihenőkártyát első használat előtt a kártya tulajdonosának aktiválni kell.
  A Szép-kártya aktiválás menete bankonként eltérő. A kártyával az elfogadóhelyek kártyaolvasóján, azaz POS terminál segítségével fizethetünk. Ahol ez nem áll rendelkezésre, ott internetes vagy telefonos megoldás jöhet szóba. Az igénybe vett szolgáltatásokat a kártya megfelelő alszámlájáról (szállás, vendéglátás, szabadidő) lehet teljesíteni. A kártya lejárati ideje minimum 3 év, de a kibocsátók – OTP, MKB, K&H – egységesen 5 évre adják.

  SZÉP Kártya egyenlege, társkártya igénylése
  A Pihenőkártya rendszernek része egy naprakész elektronikus nyilvántartás, melyen a Szép kártya egyenleg alakulását a munkavállalók interneten vagy telefonos lekérdezéssel tudják követni. Az alszámlák aktuális egyenlegéről kártyaterminál használata esetén, a terminálból kinyomtatásra kerülő bizonylatról is értesülhetünk, amit célszerű megőrizni.
  A rendelet lehetőséget ad a közeli hozzátartozók részére társkártya igénylésére, így ők is teljes jogú Szép-kártya használók lehetnek. A főkártya ingyenes, a társkártyákért legfeljebb 1.500 Ft + Áfát kérhet a bank.

  SZÉP Kártya szállás alszámla
  A 225.000,- Ft éves keretű szálláshely zseb lehetőséget biztosít a Szép-Kártya birtokosnak, hogy a belföldi nyaralás, vagy wellness hétvége során felmerült szállás költségeit ebből finanszírozza. Egyre magasabb a rendszerhez csatlakozó elfogadóhelyek száma: már több szállodalánc, és számos hotel, panzió, apartman és vendégház található köztük. A SZÉP Kártya rendszere növekvő népszerűségnek örvend, így folyamatosan gyarapodnak a szálláshelyek között a magánszállás, ill. a falusi turizmus képviselői is.

  SZÉP Kártya vendéglátás alszámla
  Az alszámla éves kerete 150.000,- Ft. A vendéglátás zseb segítségével a melegétel-fogyasztás, a vendéglátóhelyi étkezés költségeit tudjuk kiegyenlíteni kirándulás, üdülés vagy a hétköznapok során.

  Az elfogadóhelyek közé egyre több étterem, kifőzde vagy mozgó vendéglátó egység csatlakozik. Emellett a SZÉP Kártya vendéglátás alszámla keretére fogyaszthatunk már egyes gyorséttermekben, valamint az egyik nagyáruház grillpultjainál is. Az éttermek és kifőzdék mellett a vendéglátás alszámla kerete igénybe vehető már ételfutár szolgálatoknál is. A vendéglátás zseb keretére az étkezésen túl szálláshely költségeinek megtérítésére is költhetünk. Ez fordítva nem lehetséges.

  SZÉP Kártya szabadidő, rekreáció alszámla
  A 75.000,- Ft éves keretű zseb nyújtja a legtöbb felhasználási lehetőséget. Az alszámla wellness és fitness szolgáltatások, sport és szabadidős tevékenységekre szóló belépőjegyek, ill. különféle szolgáltatások megváltására alkalmas. Eszerint fürdő, múzeumi belépő, növény- és állatkertek belépőjegyei, vagy színházjegy, koncertjegy árát is fizethetjük a szabadidő zsebének terhére.

  Lehetőség van továbbá szépségápolással, egészségmegőrzéssel kapcsolatos szolgáltatások vagy akár idegenvezetés, belvízi személyszállítás igénybe vételére is. SZÉP Kártya elfogadóhelyek lehetnek a kulturális rendezvények és sportcentrumok, wellness,- gyógy- és élményfürdők. Jó tudni, hogy a szabadidős, rekreációs alszámla kerete szálláshely-szolgáltatás költségeire is fordítható. Ez fordítva nem lehetséges.

  SZÉP Kártyaval igénybe vehető szolgáltatások köre
  A SZÉP kártya felhasználható minden olyan belföldi szolgáltatás kiegyenlítésére, amely a pihenést, az egészség védelmét, megerősítését szolgálja (az egyértelmű beazonosításra a TEÁOR jegyzéket kell alkalmazni). Ide a tartoznak:

  • a szálláshely-szolgáltatások, (fontos tudni, hogy 2012-ben megszűnt az a kitétel, hogy a többi szolgáltatás csak szálláshely-szolgáltatással együttesen lehet igénybe venni a pihenő kártya használatakor),
  • az éttermi vendéglátás, mozgó vendéglátás, egyéb vendéglátás
  • a fürdőszolgáltatások,
  • a betegségmegelőző, egészségmegőrző, egészséghelyreállító szolgáltatások,
  • a kulturális szolgáltatások közül a múzeumi, színházi, növény-állatkerti, egyéb művelődési intézményi belépőkre fordított összeg,
  • a természetvédelmi területek, tematikus parkok, szabadidőparkok belépői az utazásszervezőknél megrendelt belföldi utazási csomag,
  • a testedzési szolgáltatások,
  • a verseny-és lovaglóistállók tevékenysége
  • belvízi személyszállítás
  • idegenvezetés

   

  SZÉP Kártya használat díja, jutalékok
  A kormányrendelet rögzíti, hogy a kártya kibocsátásával és használatával kapcsolatban a munkáltatónak és a munkavállalónak díjat, egyéb költséget semmilyen jogcímen nem lehet felszámítani (kivéve a társkártya díját, ill. az elveszett/ellopott kártya pótlását). A használat során felmerült költségeket a kártyát kibocsátó pénzintézetek, illetve a SZÉP-kártya elfogadóhelyek, mint szolgáltatók viselik.
  Az elfogadóhelyek felé a bankok által felszámított jutalék legfeljebb 1,5 százalék lehet!
  Forrás: szepkartya.hu