Bérek, juttatások - 2013 nyertesei


 • Top Céginfó
  dec 31, 2012

  Több juttatás is növekszik a minimálbérrel. Emelkedik a gyermekgondozási díj, a rehabilitációs és rokkantsági ellátás, a táppénz, az álláskeresési járadék és a nyugdíj előtti álláskeresési segély is. Számos munkáltatói adókedvezmény is szintén a minimálbérhez van kötve, például különféle start kártya kedvezmények.

   

  Bérek, juttatások - 2013 nyertesei A minimálbér emelésének egyik nyertesei a kismamák.
  A nekik járó juttatások ugyanis jövőre az inflációt meghaladó mértékben nőnek. 2012-ben a maximális gyed összege 130 200 volt, ez a minimálbér-emelés következtében 2013-tól 137 200 lesz, vagyis akár 7000 forinttal is több lehet a gyermekgondozási díj.

  De magasabb juttatást kapnak például a rehabilitációs és rokkantsági ellátásra, táppénzre, álláskeresési járadékra, nyugdíjelőtti álláskeresési segélyre jogosultak is. Számos munkáltatói adókedvezmény is szintén a minimálbérhez van kötve, például különféle start kártya kedvezmények.

   

  Növekvő juttatások:

  • gyermekgondozási díj
  • rehabilitációs járadék
  • rokkantsági ellátás
  • álláskeresési járadék
  • nyugdíj előtti álláskeresési segély
    

   

  "A Start kedvezmény maximuma a minimálbér másfélszereséhez, illetve a minimálbér kétszereséhez kötődik. Éppen ezért, ha emelkedik a minimálbér, akkor nagyobb adókedvezményt vehet igénybe a munkáltató, ezáltal ennek munkahely megtartó szerepe is lehet" – mondta a Híradóban Angyal József okleveles adószakértő.

   

  Az MSZOSZ szerint a minimálbér emelésével és a hozzá kapcsolódó juttatások növekedésével több marad jövőre a családoknál. "Ez a minimális elvárás, hiszen nagyon magas volt az infláció az elmúlt években, tehát erős értékvesztésen estek át a juttatások, és az nagyon fontos, hogy a következő évben legalább, nem hogy az értékét megőrzi, hanem egy kis reálemelkedés is lesz" – mondta Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke.

  A minimálbér emeléséről a múlt héten állapodott meg a kormány a szakszervezetekkel és munkáltatókkal. A legalacsonyabb teljes munkaidős fizetés 93 ezerről 98 ezerre emelkedik, a szakmunkások legkisebb fizetése pedig 114 ezer forint lesz.

   

  2012-12-30

  Forrás: híradó.hu