Banki elszámolás - 200 ezer élő autólízing szerződést érint az elszámolás


 • Top Céginfó
  már 22, 2015

  A banki elszámolás mintegy 180-200 ezer élő lakossági devizahiteles autófinanszírozási szerződést érint, amelyek összesen körülbelül 300 milliárd forintos tartozást jelentenek. A lezárt szerződéseket is figyelembe véve - durva becsléssel - 1000 milliárd forint körüli szerződésállományt érint az elszámolás - mondta Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára az MTI-nek.

  Banki elszámolás - 200 ezer élő autólízing szerződést érint az elszámolás

      Lévai Gábor ismertette: minden elszámolásban érintett lízingcég, illetve azok jogutódja a meghatározott, 2015. április 30-i határidőig kiküldi az autóhiteleseknek az elszámolásról szóló levelet. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra is, hogy a lízingügyletekre nem terjed ki a forintosítás.
   
     Az elszámolás azokra a magánszemélyekre vonatkozik, akik 2004. május 1. és 2014. július 26. között kötöttek autófinanszírozási szerződést, valamint azokra a megszűnt szerződésekre, amelyek bármilyen okból 2009. július 26-a után szűntek meg.

   "Az érintett szerződéseknél a korábbi kamatváltoztatások és az alkalmazott árfolyamrés alapján újra kell kalkulálni a tartozást. Ennek alapján a lezárt autófinanszírozási szerződéssel rendelkező ügyfelek pénzt kapnak vissza, akiknek pedig élő szerződésük van, azoknak a tartozása csökken az elszámolás eredményeként.

   Az elszámolásról szóló levélből minden adós számára kiderül majd, hogy pontosan mekkora összeg jár neki vissza, illetve az élő szerződéseknél kiderül az, hogy mennyivel csökkent, illetve pontosan mennyi az aktuális tartozás"- mondta el a Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára.

      Az elszámolásban érintettek döntő részénél az elszámolás folyamata automatikus, vagyis az ügyfeleknek nincs tennivalójuk, de vannak kivételek.

  Azok is részesülhetnek ugyanis kompenzációban, akiknek a tartozása követeléskezelőnél van, és esetleg már az autójukat is visszavették. "Ők az autót finanszírozó cégtől kapják meg az elszámoló levelet, de a visszajáró pénz kifizetését vagy a tartozás csökkenését a követeléskezelő intézi" - ismertette Lévai Gábor. Ehhez szükség van arra, hogy az elszámolásról szóló levél kézhezvétele után az érintett ügyfelek kérjék az elszámolást a követeléskezelő cégtől. Fontos az is, hogy ez csak azokra vonatkozik, akiknek a szerződése 2009. július 26-a után szűnt meg - mutatott rá a főtitkár.

  Az érintettek számára minden információ megtalálható az adott lízingcég és a Magyar Nemzeti Bank honlapján is.

  Azoknak az érintett adósoknak, illetve ügyfeleknek, akiknek a lízingszerződése 2009. július 26-a előtt került követeléskezelőhöz, a lízingcégtől kérniük kell az elszámolást. Ekkor az ügyfelek nem kapnak automatikusan elszámoló levelet, de ez esetben az elszámolásban érintettek kis részéről van szó, nekik mindenképpen lépniük kell. Forrás: mti