Az OBA pénteken megkezdi a Széchenyi hitelszövetkezet betéteseinek kártalanítását


 • Top Céginfó
  dec 04, 2014

  A Magyar Nemzeti Bank (MNB) november 6-án vonta vissza a zalaegerszegi központú Széchenyi István Hitelszövetkezet tevékenységi engedélyét. Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) december 5-től megkezdi a betéteseinek kártalanítását.

  Az OBA pénteken megkezdi a Széchenyi hitelszövetkezet betéteseinek kártalanítását

  Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) december 5-től megkezdi és - legkésőbb húsz munkanapon belül - 2015. január 7-ig befejezi a Széchenyi István Hitelszövetkezet betéteseinek kártalanítását. Az ügyfelek egyenként legfeljebb 100 ezer eurónak megfelelő - maximum 30 millió 688 ezer - forintot kaphatnak, függetlenül attól, hogy magánszemélyről vagy vállalkozásról van szó.

      Az alap közleményében hangsúlyozza, hogy a betéteseknek nincs teendőjük. Az OBA automatikusan megkezdi a kártalanítást és postai úton értesíti az érintetteket a nekik járó kártalanítási összegről és a kártalanítás folyamatáról.

      A betétbiztosítási alap a magánszemélyeknek három csatornán keresztül juttatja el a pénzt.

      Akiknél a kártalanítás összege nem haladja meg a 2,5 millió forintot, azoknak postai kifizetési utalvánnyal fizetik ki a kártalanítást, 100 ezer forintig pedig a postai kézbesítő házhoz viszi a pénzt.

      A 2,5 és 5 millió forint közötti kifizetésekre OBA Betétbiztosítási Kártyával kerül sor. A kártyát és a hozzá tartozó PIN-kódot tartalmazó borítékot, valamint a kifizetési elszámolást külön postai küldeményként állandó lakcímükön kapják kézhez a betétesek.

  A kártalanítási összeghez a kártya aktiválását követően lehet hozzájutni az OTP Bank fiókjaiban,a készpénzkiadó automatáknál (ATM) vagy a postai POS terminálokon keresztül.

      Akiknek a nettó - azaz a kamatjövedelem-adóval csökkentett - kártalanítási összege meghaladja az 5 millió forintot, az OBA által megnevezett takarékszövetkezeti fiókban rendelkezhetnek a kártalanítási összegről, ami lehet betétlekötés, átutalás vagy készpénzfelvétel.

      A pénzforgalmi számla nyitására kötelezett személyeknek (jogi személyek, gazdasági társaságok, egyéni vállalkozók, egyéb szervezetek) az OBA összeghatártól függetlenül postai úton fog értesítést küldeni, hogy mely takarékszövetkezeti fiókot felkeresve férhetnek hozzá a követelésükhöz.
     
  Az OBA részletes hirdetményt tesz közzé honlapján (www.oba.hu) a kártalanításról, továbbá a Széchenyi István Hitelszövetkezet fiókjaiban is kifüggesztik. Az érdeklődők éjjel-nappal hívhatják az OBA ügyfélszolgálatát a 06-40-918-918-as kedvezményes tarifájú kék számon, mely a kártalanítás teljes ideje alatt az ügyfelek rendelkezésére áll.
     
  A Magyar Nemzeti Bank (MNB) november 6-án vonta vissza a zalaegerszegi központú hitelszövetkezet tevékenységi engedélyét és felügyeleti biztosokat rendelt ki, akik a hitelszövetkezet helyzetének felmérése után javaslatot tettek a felszámolására.

  A felszámolásról szóló bírósági végzést december 4-én tették közzé. Az intézkedésre azért volt szükség, mert a hitelszövetkezetnél kialakult súlyos tőkehiány valamint likviditási problémák miatt megvolt a kockázata annak, hogy az intézmény nem tud eleget tenni fizetési kötelezettségeinek.
    
    A hitelszövetkezetnek az augusztus végi adatok szerint mintegy 6 ezer betétese van, mérlegfőösszeg szerinti piaci részesedése nem éri el a 0,3 ezreléket. Forrás: mti