Az MNB visszavonta Tisza Takarékszövetkezet működési engedélyét


 • Top Céginfó
  dec 05, 2014

  A Magyar Nemzeti Bank visszavonta a Tisza Takarékszövetkezet működési engedélyét. A Takarékbank Zrt. vizsgálata olyan súlyos hiányosságokat tárt fel a takarékszövetkezetnél.

      A jegybank betétkifizetési tilalmat rendelt el, és felügyeleti biztosokat rendelt ki a takarékszövetkezethez. A felügyeleti biztosok kezdeményezésére az MNB 2014. december 8-ra, hétfőre bankszünnapot rendelt el a pénzintézetnél, keddtől a fiókhálózat a megszokott nyitvatartási idővel üzemel.

  Az MNB visszavonta Tisza Takarékszövetkezet működési engedélyét

      A takarékszövetkezetnél meglévő betéteseket az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a jogszabályok adta határidőn belül 100 ezer eurós összeghatárig (több mint 30 millió forintig) kártalanítja. A betéteseknek egyelőre nincs teendőjük, az OBA tájékoztatást nyújt majd a kifizetésekről.

      A jegybank közölte: a Takarékbank Zrt. vizsgálata olyan súlyos hiányosságokat tárt fel a takarékszövetkezetnél, hogy az SZHISZ a betétesek biztonsága érdekében kizárta integrációs rendszeréből. Az MNB-nek a szövetkezeti integrációról rendelkező törvény alapján ilyen esetben vissza kell vonnia a kizárt takarékszövetkezet engedélyét. A pénteken közzétett határozat a jogszabályi előírások alapján nyolc nap múlva válhat hatályossá.

      A takaréknak a szeptember végi adatok szerint 10 860 betétese van, működési területe jellemzően Jász-Nagykun-Szolnok megye és környéke.

  Mérlegfőösszeg szerint piaci részesedése a hitelintézeti szektorban mintegy 0,04 százalék. A szövetkezeti hitelintézeti szektor helyzete összességében stabil. Forrás: mti.