Az internetes áruházakat is éberen figyeli a NAV


 • Top Céginfó
  már 22, 2013

  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai az internetes áruházakat is éberen figyelik, és súlyos árat fizethetnek azok, akik megpróbálnak elbújni a hatóság elől. Abban az esetben, ha valaki nem ad nyugtát, a bírság összege 1 millió forint, a törvénytelenül működő internetes áruházak esetében azonban jóval nagyobb is lehet.
   

  Az internetes áruházakat is éberen figyeli a NAVA Nemzeti Adó- és Vámhivatal szakemberei nemcsak az internetes áruházak forgalmát kísérik figyelemmel, hanem rendszeresen látogatják azokat a honlapokat is, amelyeken a használt, megunt, feleslegessé vált tárgyaikat adhatják el magánszemélyek.
  A több mint félezer tavalyi ellenőrzés során fény derült arra, hogy mintegy 200 millió forintnyi adót nem fizettek be, a kiszabott bírság 15 millió forint volt.

  Nem azt nézik, hogy hol a legolcsóbb egy babakocsi, hanem azokat figyelik, akik például háromnaponta újat hirdetnek. Azokat ugyanakkor nem vizsgálják, akik valóban régi, megunt holmijukat árulják, „nekik lényegében nincs adózási kötelezettségük”, ha bevételük nem éri el a 600 ezer forintot egy évben- nyilatkozta Linczmayer Szilvia a hivatal adószakmai szóvivője.

  Az internetes áruházakat is éberen figyeli a NAVA rendesen működő, adózó cégek versenyhátrányba kerülhetnek, a NAV ezeket is igyekszik megvédeni. Linczmayer Szilvia arról is beszélt, hogy a hivatal munkatársai gyakran végeznek próbavásárlásokat az interneten, ilyenkor bíznak abban, hogy az átvett csomagok kibontása után nyugtát, illetve számlát is találnak a dobozban, ellenkező esetben bírságot kell kiszabniuk.

  Abban az esetben, ha valaki nem ad nyugtát, a bírság összege 1 millió forint, a törvénytelenül működő internetes áruházak esetében azonban jóval nagyobb is lehet.
  A NAV megállapítja az eltitkolt adót, erre akár 200 százalékos adóbírságot és késedelmi pótlékot is kiszabhatnak – közölte.
   

  2012-03-22
  Forrás: hiradó.hu