Az idén 15 ezerrel is csökkenhet a cégek száma


 • Top Céginfó
  dec 09, 2014

  Az idén akár 15 ezerrel is csökkenhet a működő társaságok száma Magyarországon és alacsony a cégalapítási kedv.

  Az idén 15 ezerrel is csökkenhet a cégek száma

      Novemberben majdnem 4000 céget töröltek, így az egész évben szinte biztosan több mint 40 ezer céget töröl a cégbíróság a tavalyi 33 ezer után.

     A hatósági szigorítások miatt kiesnek a rendszerből azok a vállalkozások, amelyek egyébként is inaktívak voltak.

      Idén novemberben a 3952 megszűnésből 1578-at előzött meg felszámolási eljárás, vagyis az ilyen törlések aránya 40 százalék alá esett. A végelszámolással megszűnő cégek száma idén 7000-re emelkedik a 2011-es 4300-ról, a cégbíróság által indított kényszertörlések száma pedig 30 ezer fölé is ugorhat a tavalyi 15 ezerről.

  Az induló felszámolások száma továbbra is magas.

  A 2011-es 50 ezres csúcs után idén minden bizonnyal 30 ezer alatt marad az új cégek száma. A cégek csökkenő száma azt mutatja, hogy a tulajdonosok és a cégvezetők felelősségét szigorító, valamint a jegyzett tőkeminimumot érintő jogszabályváltozások nem maradtak hatás nélkül.

      Az Opten cégfluktuációs indexe (Opten - CFI), amely egy adott időszakban törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez, immár harmadik negyedéve a 13-14 százalékos értéken mozog, novemberben 14,36 százalék volt. Megyei szinten az index Tolna, Vas és Pest megyében érte el a legalacsonyabb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Fejér, Békés és Komárom-Esztergom megye produkálta novemberben.